אם אתם עומדים לרכוש דירה יד ראשונה מקבלן או דירה יד שנייה מבעל נכס פרטי, כחלק ממכלול הבדיקות שעליכם לעשות באמצעות חברת הנדסה לצורך איתור פגמים וליקויים בטרם הרכישה, אל תשכחו את אחת הבדיקות החשובות ביותר – בדיקת טיח המבנה. מתחת לכל קיר הצבוע היטב, תמיד יכול להסתתר ליקוי טיח שילמד אתכם על בעיה מהותית הרבה יותר, מעבר לפן האסתטי, כמו למשל סדקים, רטיבות ועוד. חברת גאיה הנדסה ריכזה עבורכם את כל מה שאתם צרכים לדעת על הבדיקה החשובה שלא רבים נוטים לזכור אותה – בדיקת טיח.
מה זה טיח ומה מטרתו?
טיח המורכב מאגרגט דק (חול) ומלט הוא למעשה הכיסוי של הבניין. הטיח קיים בקירות ובתקרה של הבניין, כלפי פנים או חוץ. בנוסף, טיח משמש כבסיס לביצוע עבודת צבע במבנה ויכול לשמש גם כחומר גמר סופי במקרים מסוימים.
ישנם סוגים שונים של טיח למשל טיח תרמי, אקוסטי, התזה צבוע ועוד. עם זאת, נהוג לחלק באופן עקרוני את הטיח ל-2 סוגים עיקריים והם (1) טיח פנים בדרך כלל מורכב משתי שכבות שונות של טיח המיושמות על הקירות הפנימיים של המבנה ו- (2) טיח חוץ אשר מורכב מ-3 שכבות שונות שלכל אחת מהן תפקיד משלה: שכבת התזה תחתונה, שכבה מיישרת, שכבה עליונה דקורטיבית.
כאן המקום להזכיר כי קיים הבדל מהותי בין טיח לבין צבע. בעוד צבע הוא רק התוספת, "הקישוט", טיח הוא חלק מהמבנה של הקיר והסיבות ליישום טיח, אותן נסקור להלן, הן מעבר לפן האסתטי. על אותו המשקל, פגמים בצבע הם קלים לתיקון, לעומת פגמים בטיח אשר לעיתים מצריכים עבודה מורכבת.
מה התכלית של הטיח?
לטייח מספר מטרות, אשר מורכבות גם מפונקציונליות וגם קשורות להיבט האסתטי וזאת בהתאם לסוג הטיח:
מטרות פונקציונליות –
- איטום קירות הבניין, יצירת בידוד ומניעת חדירת רטיבות.
- יצירת שכבת הגנה נוספת מפני תנאי מזג האוויר הקשים.
- ספיגת העומסים של השכבות הנוספות.
מטרות אסתטיות –
- יצירת מראה אסתטי, חלק, ישר ואחיד לבניין.
תקן 1920 והחשיבות של בדיקת טיח
תקן ישראלי 1920 הוא התקן הקובע הוראות שונות בדבר עבודת הטיח בבנייה לרבות את מספר והרכב השכבות השונות של הטיח, את העובי, את אופן ביצוע העבודה ואת הסטיות המותרות ועוד.
בטרם קבלת חזקה בדירה יד ראשונה מקבלן חשוב ביותר לערוך בדק בית על ידי חברה הנדסית מוסמכת זאת לצורך איתור ליקויי בנייה קיימים, אשר יתכן ואף אינם נראים לעין לא מקצועית או שלא ניתן לגלותם אלא באמצעות מכשור מיוחד. חלק מהליקויים האפשריים הם רטיבות, בעיות באינסטלציה, בעיות בריצוף, בעיות במערכות החשמל והמים ועוד.
סוג נוסף של ליקויים הוא פגמים בטיח. לכן אחת מהבדיקות שעל המהנדס לערוך היא בדיקת טיח אשר במהלכה יבחן מהנדס הבניין את מצבו של הטיח וזאת אל מול הוראות תקן 1920.
החשיבות של בדיקת טיח הינה מוגברת מכיוון שמחד קיימים לא מעט ליקויים אפשריים (אותם מייד נציין בפירוט) ומצד שני, קל מאוד לטייח את הפגמים והליקויים העמוקים הללו באמצעות מריחת צבע המסתירה אותם אך לא מטפלת בשורש הבעיה.
לכן כחלק ממכלול הבדיקות לאיתור ליקויי בנייה חשוב לבצע בדיקת טיח על ידי חברת הנדסה מוסמכת בעלת ניסיון ורקע בתחום אשר תדע לבצע את כל הבדיקות הנדרשות ותצביע על הפגמים הקיימים בתחום של הטיח של המבנה, ואף ליקויים עמוקים יותר עליהם ניתן ללמוד מתוך הפגמים בטיח המבנה.
ליקויי בנייה בטיח
אלו הם חלק מליקויי בנייה אשר יכולים להתגלות בהקשר של טיח:
- מראה קיר עקמומי, עם גלים, גבשושיות או שקיעות, טקסטורה לא אחידה.
- התקלפויות ונפילות טיח מקירות החוץ אשר מהוות סכנה של ממש.
- סדקים בטיח מסוגים שונים.
- חדירת רטיבות לקירות הטיח.
- טיח שבוצע בסטייה לתקן.
אחריות הקבלן לטיח המבנה
מעבר לצורך הקיים באיתור הליקויים הקשורים לטיח במבנה במטרה לתקנם ולשלול כל אפשרות לסיכון חיי אדם ופגיעה בערך הנכס, קיימת מטרה נוספת והיא לחייב את הקבלן לתקנם וזאת בהתאם לתקופת הבדק ותקופת האחריות שלו הקבועה בדין.
תקופת הבדק ותקופת האחריות של הקבלן משתנה בהתאם לסוג הליקוי, גם בהקשר של הטיח.
- ליקויים בעבודות הטיח:
תקופת הבדק: שנה אחת מיום קבלת החזקה בנכס.
תקופת האחריות: שלוש שנים מתום תקופת הבדק.
- ליקויים בשכבת טיח חוץ:
תקופת בדק: 7 שנים מיום קבלת החזקה בדירה.
תקופת האחריות: שלוש שנים מתום תקופת הבדק.
- סדקים בטיח של קירות החוץ:
תקופת בדק: שנה אחת מיום קבלת החזקה לדירה.
תקופת האחריות: שלוש שנים מתום תקופת הבדק.
חשוב לדעת שההבדל בין תקופת הבדק לבין תקופת האחריות הוא שבתקופת הבדק האחריות של הקבלן חלה אוטומטית ואילו בתקופת האחריות על בעל הדירה להוכיח שהאחריות לתיקון היא של הקבלן שכן היא נובעת מפגם בתכנון, בביצוע או באיכות החומרים.
בדיקת טיח גם בדירות יד שנייה
עם הזמן להשפעות סביבתיות כמו תנאי מזג אוויר קיצוניים יכולות להיות השלכות על טיח המבנה. כך למשל הטיח נוטה לשנות את צבעו, להתקלף ועוד. לכן אחת לכמה שנים טיח הבניין מצריך תחזוקה לכלל הבניין שלא תמיד בעלי הדירות מקפידים לבצע. מכאן החשיבות של עריכת בדיקת טיח לפני רכישת דירה יד שנייה מגורם פרטי ולא רק בעת רכישת דירה יד ראשונה מקבלן.
לעיתים איתור פגם בטיח במבנה ישן אינו רק פגם אסתטי אלא יכול להעיד על בעיה פונקציונאלית עמוקה יותר ואף לרמוז על קיומה של בעיה סמויה כמו למשל סדקים, רטיבות וכו'. בדיקת טיח היא כל כך חשובה עד כדי כך שליקויים בטיח עלולים להוביל למניעת העסקה או לכל הפחות לחייב את המוכר לשאת בעלות תיקון הפגם.
לסיכום
ראינו כי בדיקת טיח היא בדיקה מאוד חשובה את מאפשרת לאתר ליקויים מהותיים בטיח המבנה. להתייעצות נוספת ניתן לפנות אל חברת גאיה הנדסה, המתמחה בביצוע בדיקות לאיתור ליקויי בנייה.