אנחנו רוצים להבטיח כי כל כל בניין שנבנה יהיה יציב, חזק ועמיד לאורך שנים וכי הוא לא יהווה כל סכנה לחיי אדם. בתוך תהליך הבנייה המורכב משילוב של המון גורמים, אנשי מקצוע ותהליכים, יש גורם אחד שלוקח חלק בכל שלב ושלב בתהליך הבנייה והוא אמון על בטיחות המבנה – הקונסטרוקטור, מהנדס בניין בעל הסמכה מפורשת, ידע ומומחיות בתהליכי בנייה. במאמר הבא נדבר על בדיקת קונסטרוקציה, החשיבות שלה, מי מורשה לבצעה, ומה נכלל במסגרת תפקיד זה אשר נושא באחריות רבה.
מהי בדיקת קונסטרוקציה?
בדיקת קונסטרוקציה היא בדיקה המבוצעת על ידי קונסטרוקטור מוסמך בעל ידע ומומחיות בתחום. תכליתה לאשר כי המבנה הינו בטיחותי, חזק ויציב בהתאם לתקנים, למפרטים ולדרישות. ניתן לאשר כי מבנה עונה על כל הקריטריונים הנ"ל לאחר שנבדק ממספר רב של היבטים ובכלל זה התשתיות, חומרי הבנייה (בטון, פלדה, אדמה, עץ וכו'), תנאי הקרקע, הערכת ביצועים וכו'. בדיקות בנייה הן היבט חיוני בתהליך הבנייה, נעמוד להלן על חשיבות זו.
מהי החשיבות של בדיקת קונסטרוקציה?
בדיקת קונסטרוקציה ממלאות תפקיד מכריע בהבטחת האיכות, החוזק והבטיחות של המבנה, כאמור. באמצעותה ניתן לאתר ליקויים פוטנציאלים, סכנות בטיחותיות ולתקנם ללא דיחוי. כמו כן, בדיקה זו היא החותמת הרשמית לאיכות החומרים בהם נעשה שימוש וטיב הבנייה בפועל.
בנוסף, בדיקת קונסטרוקציה הכרחית לצורך קבלת האישורים הנדרשים על פי חוק, מבטיחה את בטיחות השימוש במבנה ומייצרת אמון אל מול קהל הלקוחות הפוטנציאלי.
מי מורשה לבצע בדיקת קונסטרוקציה?
בדיקת קונסטרוקציה יכולה להתבצע אך ורק על ידי קונסטרוקטור, כלומר מהנדס בנייה מוסמך בעל ההכשרה והמומחיות הרלוונטית. מתוקף תפקידו, הכשרתו וידיעותיו בנושא השלד ותשתיות המבנה, הקונסטרוקטור נושא אחריות רבה בפרויקט הבנייה והוא האוטוריטה הבלעדית בנושא בטיחות, יציבות וחוזק המבנה.
הקונסטרוקטור חייב להיות בקיא בהבנת חומרי הבניין, בתהליכי בנייה, בסוגי הקרקע השונים והשפעתם על יציבות המבנה, בהנדסת בניין, בחוקים ובתקנים, בשיטות העבודה, בחידושים ועוד והכל במטרה למנוע סכנה לחיי אדם ולהבטיח יציבות וחוזק המבנה.
קונסטרוקטורים עשויים לעבוד אל מול חברות בנייה, חברות ממשלתיות, חברות בדיקה וייעוץ ועוד. עם זאת הם אינם יכולים להיות מושפעים משיקולים כמו לחץ זמנים, עלויות בפרויקט וכו', אלא מחויבים לשיקולים המקצועיים בלבד. המטרה היחידה שצריכה לעמוד לנגד עיניהם היא הבטחת יציבות המבנה לצורך שמירה על חיי אדם.
מה נכלל במסגרת אחריותו ותפקידו של הקונסטרוקטור?
תחילה נציין כי קיים הבדל בין תפקידו של הקונסטרוקטור במסגרת פרויקט בנייה חדש אשר מראש הקונסטרוקטור נדרש לתכנן אותו כך שהוא יוכל לשאת בעומס הבנייה החדשה, לעומת פרויקט בנייה מסוג תמ"א 38 (התחדשות עירונית) אשר במסגרתו על הקונסטרוקטור לוודא כי הקרקע, התשתית והבניין הקיימים יוכלו לשאת את תוספת הבנייה החדשה המתוכננת.
עבודתו של הקונסטרוקטור שזורה לאורך כל הפרויקט, עוד טרם התחלתו ואף לאחר סיום הבנייה. מכאן שתפקידיו רבים ומגוונים. למשל:
- קביעת עובי ועומק יסודות הבטון ומיקומם לצורך ייצוב המבנה.
- תכנון המבנה בהתאם לסוג הקרקע והיסודות, על פי סקר קרקע המבוצע על ידי אנשי המקצוע בתחום.
- בחירת החומרים הנדרשים לבניית המבנה כמו גם הכמות הנדרשת.
- תכנון והתאמת הבנייה למצבי קיצון כמו רעידות אדמה, תנאי מזג אוויר קשים וכו'.
- פיקוח על הבנייה בפועל ובדיקה כי עבודת הקבלן מתבצעת בצורה תקינה כמחויב.
- תכנון הקירות התומכים ובדיקת כל שינוי הנדרש בהם.
- הקונסטרוקטור אף אחראי על בטיחותם של העובדים באתר הבנייה. מתוקף כך עליו להבטיח כי הפיגומים בהם נעשה שימוש במהלך הבנייה הינם תקינים ובטוחים.
- זיהוי כשלים במבנה על ידי איתור סימנים מקדימים.
- בדיקת שלד המבנה בהתאם לתקנים ולתוכניות הבניה.
למעשה, הקונסטרוקטור משמש בנוסף לתפקידו המקצועי גם כמעין מפקח עליון על הפרויקט בכללותו וכן על כל הגורמים המעורבים בתהליך הבנייה והכל על מנת להבטיח את עמידותו, יציבותו וחוזקו של הפרויקט וכמובן מניעת כל סכנה לחיי אדם.
כיצד מתבצעת בדיקת קונסטרוקטור?
כאמור לקונסטרוקטור תפקידים רבים ומגוונים. בהתאם לכך הוא פועל לפי מגוון רחב של טכניקות ושיטות לביצוע בדיקות אלה ובכלל זה: בדיקות שטח, בדיקות מעבדה, בדיקה לא הרסנית וכו'.
- בדיקת שטח – בדיקה המתקיימת באתר לצורך הערכת המצב והתקינות של תהליך הבנייה.
- בדיקת מעבדה – לקיחת דגימות מתוך האתר ובדיקת מאפייני ביצוע של חומרים מהשטח.
- בדיקה לא הרסנית – הכוונה לבדיקה של מבנים מבלי לגרום להם לנזק.
לסיכום
לא ניתן להבטיח תקינותו, בטיחותו ועמידותו של מבנה ללא פיקוח מלא וביצוע כל הבדיקות הנדרשות על ידי קונסטרוקטור מוסמך בעל הידע, המומחיות וההסמכה המתאימה לכך. קונסטרוקטור הוא המפקח העליון, הגורם המקצועי ובעל הסמכות. הוא האחראי לכך שפרויקט בנייה שנבנה הוא ראוי ובטיחותי לשימוש ואינו מהווה סכנה עבור הגרים בו. רק כך ניתן להבטיח שימוש תקין והנאה מהמבנה לאורך שנים רבות, באופן יציב אל מול העומסים הקיימים, איתני הטבע ובכלל. מכאן שבדיקת קונסטרוקטור היא חיונית והכרחית בכל פרויקט בנייה.