ייעוץ הנדסי – תמיכה מקצועית הכרחית לכל אורך הפרויקט

זמן קריאה: 5 דקות

פרויקט בנייה מרכז בתוכו המון בעלי מקצוע, ממומחים בתחום העיצוב ועד פועלים בתחום הבטון וכל מה שבאמצע. לכל אחד יש את השלב שלו והתפקיד שלו, אך יש תפקיד שיש לו מקום משלב התכנון הראשוני של הפרויקט ועד ביקורים חוזרים ונשנים במהלך תחזוקה, מכירה, מסירה ועוד – הכירו את היועץ ההנדסי, המעניק ייעוץ הנדסי לפרויקט בנייה בכל שלב שנדרש.

לעיתים התואר "יועץ" נשמע כאילו מדובר בתפקיד שכל אחד יכול לעשות והוא משולל אחריות או פעילות פרקטית. אך במקרה של ייעוץ הנדסי, התיאור הזה לא יכול להיות רחוק יותר מן האמת.

כשמדובר בייעוץ הנדסי לפרויקט בנייה, וזה לא חשוב אם מדובר בסככה לחנייה, בבית, בבניין גדול או בגשר אדיר ממדים – היועץ ההנדסי נושא באחריות רבה. עליו להיות בעל ידע מקצועי, סטנדרטים גבוהים בעבודה, ניסיון הולם, הכשרה מתאימה ויכולת לעמוד על שלו ולוודא שהתוכניות והביצוע עומדים בכל הדרישות. בסופו של דבר, ייעוץ הנדסי הוא לא "המלצה" אלא נדבך מקצועי חשוב שתפקידו לשמור לא רק על איכות הבנייה אלא גם על הבטיחות ובסופו של דבר על שלומם של המשתמשים באותו פרויקט.

מהו ייעוץ הנדסי?

ייעוץ הנדסי הוא תהליך מקצועי שמשולב בשלבים רבים של פרויקט בנייה החל משלב התכנון דרך הביצוע ועד תהליכי ביקורת ותחזוקה למיניהם. הייעוץ ההנדסי כולל תחומים כמו חוזק ויציבות של המבנה, הקפדה על הכרה ועמידה בתקני ותקנות הבנייה למיניהן, שמירה על רמה מקצועית וסטנדרט נכון בעבודה ועוד.

הכלים העומדים לרשות היועץ ההנדסי מתחילים בידע והכשרה, ממשיכים בכלים טכנולוגיים החל מתוכנות ומחשבונים שונים לתכנון וניתוח וכלה בכלי בדיקה מתקדמים עבור בדיקות בשטח, בטכנולוגיות חדשות ומתפתחות כל העת.

עבודתו של היועץ ההנדסי רחוקה מלהיות "טכנית" של שילוב מספרים בנוסחאות והחלטה של "כן" או "לא". הייעוץ ההנדסי דורש פעמים רבות חשיבה יצירתית, יכולת ניתוח נתונים, הבנה של הייחודיות של הפרויקט ועוד. מכיוון שאין שני פרויקטים של בנייה שהם זהים, מכיוון שחוץ מאופי המבנה עצמו, גם המיקום, הסביבה, האתגרים התזמון ופרמטרים רבים נוספים משתנים, אזי גם הייעוץ ההנדסי שונה בכל פעם, ודורש התייחסות ספציפית לדרישות, לאתגרים ולייחודיות של כל פרויקט מחדש.

ייעוץ הנדסי

החשיבות של ייעוץ הנדסי

החשיבות של ייעוץ הנדסי היא אדירה מכיוון שהיועץ ההנדסי הוא אחד מבעלי המקצוע היחידים בפרויקט שהתפקיד שלא לא תלוי באינטרסים חיצוניים והוא מחויב כולו לבטיחות, לאיכות, ליציבות ולחוזק ואין הוא מושפע מהפרמטרים האחרים.

היזם למשל, מושפע גם מהכדאיות הכלכלית של הפרויקט, הקבלן מושפע מלוחות הזמנים ורוצה לסיים מהר ככל הניתן, המעצבים למיניהם מושפעים מהאסתטיקה והמראה הסופי ושמים אותו בראש מעייניהם והפועלים, הם מושפעים מהשעון שהולך ומתקדם לכיוון שעות אחר הצהריים בה הן עוזבים את האתר ושבים לביתם.

ואילו היועץ ההנדסי – הוא רואה לנגד עיניו את הפרמטרים המקצועיים ותו לא. הוא אינו יכול להרשות לעצמו להתפשר על אף אחד מהם, כי החשיבות של הנושאים בהם הוא עוסק גדולה מידי – תקנות הבנייה, יציבות המבנה, בטיחות, שלמות מבנית, עמידה בפני איתנו הטבע ועוד, הם אינם נושאים שניתן להתפשר עליהם, לא בשם הרווחיות, לא בשם המהירות ולא בשם האסתטיקה, ולכן, החשיבות של היועץ ההנדסי, כבעל מקצוע המספק מענה מקצועי בלתי תלוי בסביבה בנושאים כל כך חשובים בתהליך הבנייה היא אדירה.

מי יכול להיות יועץ הנדסי?

נחזור לשאלת המקצועיות של היועץ ההנדסי. ישנם תחומים בהם על מנת להיות יועץ בתחום, אתה לא חייב להיות מוסמך, מנוסה או מוצלח בתחום. מי מאיתנו לא פגש יועץ זוגיות שהוא בעצם גרוש או יועצת הורות שכלל אין לה ילדים? אז כשמדובר בייעוץ הנדסי, זה ממש לא המצב.

כדי לעסוק בייעוץ הנדסי יש לעמוד בדרישות מקצועיות בעלות רף גבוה.

לפני שבכלל אפשר להגיש למשרד הכלכלה בקשה לקבלת רישיון לייעוץ הנדסי, יש לעמוד במספר קריטריונים חשובים:

  • תואר אקדמי בתחום הידע הנדרש, לפחות תואר ראשון מאת אוניברסיטה או מכללה המוכרת בארץ ללימוד מקצוע ההנדסה הרלוונטי.
  • ניסיון מוכח של לפחות 5 שנים לאחר קבלת התואר האקדמי. שימו לב – ניסיון בשטח! לא מספיק להמתין 5 שנים מרגע קבלת התואר, אלו צריכות להיות 5 שנים של עבודה פעילה בתחום ההנדסי בו למדתם ואליו תרצו להגיש בקשה לשמש כיועץ הנדסי.
  • רישיון מהנדס – רישיון לתחום הנדסה ספציפי למשל הנדסה אזרחית, או הנדסת בניין הרלוונטית לתחום בו רוצים לייעץ. את אותו רישיון מהנדס מקבלים ממשרד הכלכלה.
  • השתלמויות ייעוץ – לא די להכיר את המקצוע, צריך גם לדעת איך לייעץ, משום שלתכנן ולייעץ יכולים להיות שני תחומים שנונים בתכלית. לא כל מי שיודע לתכנן תוכנית בעצמו יודע גם לבחון תוכניות קיימות או להבין באילו תחומים ופרמטרים שונים יש להעניק את הייעוץ.
  • ביטוח אחריות מקצועית – זוהי אומנם דרישה שביסודה נועדה לשמור על היועץ עצמו, אך יש פה משום מעורבות של גורם שלישי – חברת הביטוח, שנדרשת גם היא לוודא שמי שמגיש את הבקשה אכן מוכשר ומתאים לתפקיד.

רק לאחר עמידה בכל הקריטריונים הנ"ל והמצאת כל סוגי האישורים והתעודות הנדרשים יכול להיחשב אדם כיועץ הנדסי ולעסוק בפועל בייעוץ הנדסי במסגרת פרטית או מטעם חברה המעניקה שירותי ייעוץ הנדסי במסגרת סל השירותים שלה.

מי נדרש לשירותי ייעוץ הנדסי?

השימוש ביעוץ הנדסי לא מוגבל לכדי פלח מצומצם של עוסקים במלאכת הקמת פרויקטים ענקיים בקנה מידה לאומי, אלא מתפרס בכל גודל פרויקט ועל ידי לקוחות מגוונים החל מחברות ענק ליזמות, תכנון ובנייה, ועד אדם פרטי עם פרויקט בינוי שהוא בחלקו הגדול פרויקט בסגנון עשה זאת בעצמך.

הנה כמה דוגמאות לצורך בשימוש בייעוץ הנדסי בתחום של הנדסה אזרחית או הנדסת בניין:

  • יזמים או בעלי קרקעות המעוניינים לתכנן ולהקים פרויקטים של בנייני מגורים, מבני ציבור, פרויקטים של תשתיות עירוניות או תשתיות לאומיות, דרכים, גשרים וכדומה.
  • רשויות מקומיות ועיריות נדרשות לייעוץ הנדסי עבור תכנון עירוני, תכנון והקמת תשתיות, הקמת מבני ציבור ועוד.
  • חברות בנייה נעזרות בשירותי הייעוץ ההנדסי לתכנון, פיקוח, בדיקה ובקרת איכות בפרויקטים שונים שהן מבצעות, כמעט בכל שלב של הביצוע. חשוב לציין שתפקידו של היועץ ההנדסי לא מסתיים עם הגשת התוכניות, ולפעמים אף לא בהשלמת ומסירת הפרויקט כי לעיתים יש גם ביקורות, תחזוקה ותיקוני ליקויים.
  • משרדי אדריכלים הניגשים לתכנן מבנים זקוקים להכוונה ואישור של היועץ ההנדסי כדי לוודא שהמבנה שתכננו לא רק יפה ופונקציונלי אלא גם יציב, בטוח ועומד בכל התקנים הנדרשים.
  • משקיעים – לפני שמשקיעים כסף רב המשקיעים מעוניינים לוודא את כדאיות השקעה, כדאיות זו אינה רק תוצאה של המספרים על הדף, אלא בעיקר של תקינות, יציבות וחשיבות המבנה בו משקיעים. בדיקות נאותות של פרויקטים קיימים היא היום חלק בלתי נפרד מתהליך ההשקעה וליועץ ההנדסי יש חלק לא מבוטל בבדיקה זו.
  • משפחות ואנשים פרטיים הבונים בית שוכרים את שירותו של היועץ ההנדסי לתכנון, ייעוץ ופיקוח הנדסי במהלך בניית בית פרטי ואף לבחינת התוצאה הסופית.
  • אנשים פרטיים המעוניינים לבצע בעצמם פרויקטים פשוטים אך כאלה הדורשים ידע ותמיכה מקצועית, כמו למשל הקמת סככה גדולה, גדר יצוקה, משטח מבוטן ועוד.
  • בעת ביצוע עסקאות נדל"ן, בעלי נכסים יכולים להזמין את היועץ ההנדסי כדי לוודא את תקינות המבנה שלהם, או הקונים שרוצים להיות הם אחראים על קבלת האבחנה באופן בלתי אמצעי, אז ייבחנו בדיקות יציבות, תחזוקה, שיפוצים וחיזוקים של מבנים קיימים ועוד.

איפה ניתן למצוא יועץ הנדסי מקצועי

ראשית, יהיה היועץ ההנדסי שתבחרו אשר יהא, וודאו שיש לו את ההכשרה, הניסיון, הרקע והתעודות המתאימות כדי לייעץ לכם בפרויקט. זהו נושא חשוב מידי שמעורבים בו גם כסף רב, גם בטיחות ולפעמים חיי אדם ממש, כדי שתסמכו את ידיכם על מי שאינו מתאים לתפקיד.

שנית, יש לכם אפשרות לבחור בין חברות הנדסה, לבין יועצים פרטיים, או בלשון העם – פרילנסרים.

יש מבין היועצים הפרטיים יועצים מעולים ועתירי ניסיון ויש כאלה המתחילים את דרכם.

היתרון בפנייה לחברת הנדסה הוא שבחברה כזו יש לכם "גב". אתם יודעים שלכל יועץ שתקבלו מטעם אותה חברה יש מעטפת שלמה של עזרה ובקרה, תמיכה וניסיון שמוודאים שהוא יעשה עבורכם את העבודה המקצועית והטובה ביותר.

יתרון נוסף שיש לחברת הנדסה הוא נפח העבודה והעיסוק הבלתי פוסט בתחומי ההנדסה השונים, כך שהניסיון המצטבר לאורך הזמן הוא מגוון, עשיר ומשמעותי ביותר.

ייעוץ הנדסי בגאיה הנדסה הנדסי מקצועי

אצלנו בגאיה הנדסה תוכלו לקבל ייעוץ הנדסי מאת יועצים הנדסיים מוסמכים, מוכשרים ומנוסים, לכל פרויקט, החל מפרויקט פרטי או ייעוץ הנדסי בליווי עסקת נדל"ן ועד ייעוץ הנדסי ליזמים וחברות גדולות.

פנו אלינו לקבלת חוות דעת והתאמה של הייעוץ ההנדסי והיועץ ההנדסי לצרכים ולדרישות הפרויקט שלכם.

לסיכום

ייעוץ הנדסי הוא חלק חשוב ואפילו קריטי בכל פרויקט בנייה, החל משלב התכנון ועד שנים אחרי שהפרויקט הושלם בשלבים שונים של מכירה, שיפוץ או בדיקה שלו. על היועץ ההנדסי להיות מוסמך כהלכה ואף לקבל את התנאים והתמיכה המתאימים לעבודה. בגאיה הנדסה ישמחו להעניק לכם ייעוץ הנדסי מקצועי לכל פרויקט שתידרשו. אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ולקבל מענה מקצועי ומדויק לצרכים שלכם.

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו :)
מאמרים נוספים