משלב התכנון ועד קבלת מפתח, ליווי הנדסי הוא השירות המקצועי בלעדיו פרויקט בנייה אינו חוקי, מסוכן לשימוש ואף יכול לסכן חיי אדם. לאור גודל האחריות ליווי הנדסי הכרחי בכל פרויקט בנייה, החל מהתחדשות עירונית, שיפוץ מבנה או בנייה של מבנה חדש.
מה זה ליווי הנדסי? למה כל כך חשוב ליווי הנדסי בפרויקט בנייה? האם כל מהנדס יכול להעניק ליווי הנדסי? באיזה פרויקטים נדרש ליווי הנדסי ומי מזמין את השירות? כיצד בוחרים חברה לליווי הנדסי? כל מה שאתם צרכים לדעת על ליווי הנדסי במאמר כאן.
מה זה ליווי הנדסי?
תהליך הבנייה של כל מבנה עשוי משלבים רבים. הוא תמיד מתחיל מתכנון, לאחר מכן ממשיך בביצוע, קבלת אישורים מתאימים ועד לתחזוקה שלו ואף שיפוצו. מטבע הדברים תהליך כזה אורך זמן ומבוצע על ידי מספר רב של גורמים ועובדים. כיצד נבטיח כי הבנייה אכן בטוחה לשימוש? באמצעות ליווי הנדסי.
מהו ליווי הנדסי? ליווי שנערך על ידי איש מקצוע מוסמך, מהנדס בעל הכשרה, ידע ומומחיות בתחום ליווי ההנדסה. ליווי זה ניתן במסגרת תהליך הבנייה של כל מבנה לרבות בניין למגורים, בניין לייעוד מסחרי או אחר, בית קרקע, ועד בניית פרגולה. מטרתו של ליווי הנדסי לוודא שהבנייה חזקה ויציבה, בטוחה לשימוש ואיכותית לפי התקנים המקובלים וחוק התכנון והבניה.
ליווי הנדסי מצוין דורש מהמהנדס הבנה של פרויקט הבנייה הספציפי שלפניו, בהתאם לסביבה, לתכלית ולאתגרים המיוחדים שהפרויקט מביא עמו. תהליך ליווי שכזה מצריך מהמהנדס הרבה פעמים חשיבה יצירתית, ידע רחב היקף, ביצוע בדיקות בשטח, ושימוש בכלים טכנולוגיים חדשים.
מכוח האחריות הגלומה בתפקידו, מהנדס בנייה אשר מלווה פרויקט בנייה אינו כפוף לשום שיקול מלבד מקצועיותו והבטחת החוזק והיציבות של המבנה, כמו גם הבטיחות של המשתמשים בו. המשמעות בפועל היא ששיקולים כמו כדאיות כלכלית, לוחות זמנים, עיצוב ואסתטיקה, אינם מעניינו.
למה חשוב ליווי הנדסי בפרויקט בנייה?
- בטיחות – ליווי הנדסי מבטיח עמידה בתקנות הבנייה הקבועות בדין במטרה להבטיח את חוזק ויציבות המבנה. הכל במטרה לאפשר שימוש בטיחותי לדיירים ולכל המשתמשים העתידיים במבנה.
- תכנון מוקפד, יעיל ויצירת חסכון בזמן ומשאבים- ליווי הנדסי מסייע לתכנן את תהליך הבנייה בצורה קפדנית, מדוייקת ויעילה ובכך לחסוך בזבוז זמן, משאבים וצמצום שיבושים אפשריים.
- אחריות מקצועית – כאמור תפקידו של מהנדס הבנייה כולל בתוכו אחריות מקצועית ולכן היא אינה תלויה בדבר מלבד הבטחת השלמות המבנית, עמידה ברגולציה, השפעה סביבתית והכל במטרה כי פרויקט הבנייה יעמוד בתקני איכות הבנייה ולא יסכן את משתמשיו.
לאור החשיבות הרבה של ליווי הנדסי בפרויקט בנייה, ליווי מקצועי זה אינו בבחינת 'רשות' אלא 'חובה', לא ניתן למצוא בנייה שנעשתה ללא לייווי הנדסי. בנייה שכזו הינה בהכרח מסוכנת ואינה חוקית.
מי יכול להעניק ליווי הנדסי?
ליווי הנדסי יכול להיות מבוצע אך ורק על ידי איש מקצוע בעל רישיון לליווי הנדסי אשר ניתן לאחר מילויים של התנאים המצטברים הבאים: תואר אקדמי במקצוע ההנדסה, ניסיון מוכח של 5 שנים בשטח מרגע קבלת התואר, רישיון מהנדס הניתן על ידי משרד הכלכלה הרלוונטי לתחום הליווי, השתלמויות ייעוץ, ביטוח אחריות מקצועית על ידי חברת ביטוח. רק בהתמלא כל התנאים הללו יכול אדם להיחשב כיועץ הנדסי וללוות פרויקט בנייה מבחינה הנדסית.
באיזה פרויקטים נדרש ליווי הנדסי ומי מזמין את השירות?
נסקור להלן את הפרויקטים השונים הדורשים ליווי הנדסי ואת הגורמים אשר צפויים להזמין את הליווי ההנדסי בכל אחד ואחד מהפרויקטים:
- בנייני מגורים, בתי קרקע, דירה וכו' – מזמין הפרויקט יהיה לרוב בעל הקרקע, היזם, חברות בנייה, משרדי אדריכלים, משקיעים.
- מבנה ציבורי, תשתיות עירוניות, גשרים, דרכים – רשויות מקומיות ועיריות.
דרך נוספת לסווג פרויקטים של בנייה קשורה למהות העסקה. כך למשל ליווי הנדסי נדרש בפרויקטים הבאים:
- בדק בית – לפני קבלת מפתח מקבלן בדירה יד ראשונה או לפני ביצוע עסקת רכישה, בעלי הנכס או המעוניינים לרכוש את הזכויות בנכס (בהתאמה) יבקשו להסתייע במהנדס על מנת להבטיח את תקינות המבנה ובמידה ונמצא כי המבנה אינו תקין להבטיח את תיקון הליקויים. במצבים קיצוניים יתכן כי בדק הבית יוביל למסקנה כי העסקה אינה כדאית כלכלית או נוגדת את ההצהרות בהסכם הרכישה.
- תהליך בניית מבנה – מתכנון ועד מסירת מפתח, תמיכה הנדסית מבטיחה כי הפרויקט מבוצע ביעילות, בטיחות ובהתאם למפרטי התכנון.
- שיפוץ מבנה – ליווי הנדסי הכרחי אף בתהליך של שיפוץ מבנה על מנת להבטיח את בטיחות המבנה לאחר ביצוע השיפוץ הנדרש.
- התחדשות עירונית – בין אם מדובר בפרויקטים מסוג תמ"א 38 או פינוי בינוי, ליווי הנדסי הכרחי במיוחד בפרויקטים מהסוג הנ"ל על מנת לוודא שהבניין הקיים או הבניין החדש והתשתיות שלו יוכלו לשאת בעומסים המתווספים כתוצאה מהגדלת נפח יחידות הדיור.
כיצד בוחרים ליווי הנדסי לפרויקט?
כפי שראינו במאמר זה למהנדס בניין שאחראי על הליווי ההנדסי של הפרויקט יש חשיבות מכרעת ולכן גם הבחירה בחברה לליווי הנדסי היא קריטית להצלחת הפרויקט. מה עדיף מהנדס פרילנס או חברה לליווי הנדסי? הנה מספר דברים שיעזרו לכם להחליט:
- תחילה יש לוודא שלמהנדס יש את ההכשרה הנדרשת כמו גם הניסיון בליווי בפרויקטים מהסוג הרלוונטי.
- בדקו אם המהנדס הנבחר בעל ניסיון וותק בתחום. כיצד ניתן לבדוק זאת? בחנו את תיק העבודות, מהו נפח העבודה? האם מגוון הפרויקטים הוא עשיר ומשמעותי?
- כל מהנדס נושא באחריות אך בחנו האם תקבלו מעטפת שלמה של בקרה, ליווי, שקיפות, תמיכה, מענה לשאלות וזמינות גבוהה.
לסיכום
לליווי הנדסי איכותי ממלא תפקיד חיוני בפרויקט בנייה שכן הוא מעניק עדיפות לבטיחות ומבטיח עמידה בסטנדרטים הגבוהים ביותר. בין אם מדובר בשיפוץ מבנה קיים, בניית מבנה חדש או בעת ביצוע בדק בית, ליווי הנדסי הכרחי להבטחת הנאה מקסימלית מהמבנה, אחריות מקצועית ושקט נפשי.