'עולה על גדותיו' הוא אינו רק ביטוי המסמל דבר מה גואה או שופע אלא גם את מפלס קו המים במקלחון שלכם במידה והשיפוע שבוצע על ידי הקבלן אינו תואם לתקן המקובל. במאמר זה נסקור את הנושא 'החלקלק' ונציע פתרונות לבעיה הרטובה.
אז על איזה שיפוע מדובר? אם כשאתם מתקלחים המים אינם זולגים אל מחוץ למקלחון סימן שקיים שיפוע קטן ותקני המאפשר למים דרך מהירה אל פתח הניקוז, גם אם שיפוע זה אינו מורגש כלל. לעומת זאת, אם כשאתם מסיימים את המקלחת ממתינה לכם 'בריכה' מחוץ למקלחת, סימן שמשהו במקלחון שלכם לא עובד וליתר דיוק השיפוע אינו תקני. מעבר לאי הנוחות הנגרמת לכם דווקא ברגע שבו אתם הכי נקיים, מים עומדים יכולים להוות מטרד לא קטן שמזמין עובש, פטריות ועוד חיידקים לא רצויים כלל. וזו הסיבה שאם גיליתם שהשיפוע במקלחון שלכם אינו תקני עליכם לטפל בבעיה זו ללא דיחוי.
מהו שיפוע נכון במקלחון?
התקן הישראלי מחייב כל קבלן לדאוג לשיפוע שאינו קטן מ-1% ולא גדול יותר מ-4%. ככל שהשיפוע קרוב ל-4% כך קצב ירידת המים אל פתח הניקוז יהיה מהיר יותר, אך גם הסיכון להחלקה יהיה רב יותר. בדרך כלל רוב השיפועים יהיו באזור ה- 2% והם יחשבו לשיפוע נכון במקלחון.
כיצד אפשר לוודא אם השיפוע תיקני?
בשביל לבחון את מצב השיפוע במקלחון ניתן להזמין איש מקצוע אשר באמצעות פלס דיגיטלי יוכל לבחון האם השיפוע אכן תקני. אפשרות שנייה היא לבדוק לבד באמצעות השיטה הקלאסית- מקלחת. אם כשאתם מתקלחים המים אינם נוזלים לפתח אלא מצטברים מחוץ למקלחת, סימן שהשיפוע אינו תיקני.
מצב של שיפוע לא תקין הוא ליקוי בנייה שמחייב את הקבלן לתקנו במידה וטרם פגה תקופת האחריות לפי ההסכם בין הקבלן לרוכש הדירה. לכן, בעת ביצוע פרוטוקול מסירה, המהנדס שהוזמן מטעם רוכש הדירה לבצע בדק בית יבדוק באמצעות פלס את מצב השיפוע במקלחון. אם בבדיקה ימצא ליקוי בנייה הוא יפורט בחוות הדעת מטעם המהנדס.
מה עושים אם השיפוע במקלחון לא תקני?
אם גיליתם שהשיפוע במקלחון אינו תקין בתקופת האחריות של הקבלן, עליכם לפנות אל הקבלן, לאחר שביצעתם בדק בית ויש בידכם חוות דעת הנדסית ולדרוש את תיקון הליקוי. בכל מצב אחר, ובהעדר גורם אחראי, סביר כי האחריות לתיקון הליקוי מונחת על כתפיכם. כאמור, מומלץ לבצע את התיקון בהקדם האפשרי וללא דיחוי על מנת למנוע החמרת הנזק כתוצאה מהצפת המים.
איך יוצרים שיפוע למקלחון ומה המחיר של יצירת שיפוע במקלחון?
יצירת שיפוע למקלחון היא עבודה שצריכה להיעשות על ידי איש המקצוע המתאים והיא כוללת מספר שלבים ואלה הם:
- פירוק הריצוף הקיים
- מיקום הניקוז בנקודה נמוכה יותר מגובה הריצוף
- מילוי הדרגתי של השטח על ידי חומר מתאים
- בדיקה ומדידה כי השיפוע החדש תקין
- התקנת קרמיקה מחדש
- בדיקה סופית כי המים אכן יורדים לניקוז כנדרש
בתום העבודה חשוב לוודא כי לא נותרו שאריות בטון או חומרים אחרים בתוך הניקוז.
טווח המחירים של תיקון השיפוע במקלחון על ידי איש מקצוע יכול לנוע בין 800 – 1,600 ש"ח.
לסיכום
שיפוע נכון במקלחון הוא סטנדרט בנייה שאין להתפשר עליו, לכן התקנות מחייבות קבלנים לפעול לפיו. בהעדר שיפוע נכון במקלחון יש לתקן את השיפוע ללא דיחוי על מנת למנוע נזקים נוספים. במידה וחלה תקופת האחריות של הקבלן עליו לדאוג לתיקון האמור ולשאת בעלות שלו.