ליקויי בנייה הם פגמים שנמצאו במבנה שיכולים להיות פגמים אסתטיים, תפעוליים, מבניים וכן הלאה. את הליקויים לעיתים מגלים מיד ובקלות, וישנם ליקויים המתגלים רק ככל שהזמן חולף ונעשה שימוש בנכס. במאמר זה נפרט על סוגים שונים של ליקויי בנייה, איך אפשר להימנע מליקויי בנייה, מתי נשקול להגיש תביעת ליקויי בנייה, נסביר על הקשר בין תביעת ליקויי בניה ותקופת הבדק, מה צריך לדעת לפני שמגישים תביעה נגד הקבלן ועוד מידע חשוב.
סוגים שונים של ליקויי בנייה
ליקויי בנייה עלולים לפגוע בערך הנכס שלכם וגם באיכות החיים בו. חלק מהליקויים הם בגדר תקלות קטנות שניתן לטפל בהן בקלות יחסית וחלק בגדר בעיות בטיחותיות חמורות. בגלל הנזק הפוטנציאלי חשוב מאד לאתר בזמן את הליקויים. ליקויי בנייה יכולים להיות ממגוון סוגים, הנה כמה דוגמאות עיקריות:
- ליקויי בנייה בתשתית המבנה – ליקויים אלו מתמקדים במערכות התשתית השונות כמו חשמל ומים.
- ליקויי בנייה במסגרת האיטום – אלו ליקויים מאד נפוצים שיכולים לבוא לידי ביטוי ברטיבות, נזילות, עובש וכן הלאה שנגרמים בעקבות איטום לא תקין בגג המבנה, המרפסות, החלונות וכן הלאה. נזילות יכולות להופיע בנכס שלנו או בנכסים אחרים צמודים לנו.
- ליקויי בנייה אסתטיים – ליקויים אלו נובעים בדרך כלל מעבודת גמר לא מוקפדת ברצפות, בצביעה וכן הלאה, הם לא מפריעים לשימוש במבנה אבל משפיעה על המראה הסופי.
- ליקויי בנייה בטיחותיים – ליקויים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי במעקות לא תקניים, בעיות עם דלתות חירום, מדרגות שלא נבנו על פי התקן וכן הלאה.
איך אפשר להימנע מליקויי בנייה
ליקויי בנייה הם תופעה נפוצה, אבל הן לא גזירת גורל. אפשר להימנע מליקויי בנייה באמצעות בדיקת בדק בית. בדיקת בדק בית היא תהליך יסודי של ביקורת ובדיקה לנכס על ידי מומחים מקצועיים שונים. את הבדיקה בשלבים קריטיים ברכישת נכס או קבלתו, כמו לאחר קבלת מפתח מקבלן או לפני רכישת דירה. במהלך הבדיקה, מומחים בתחומים מבצעים בדיקות למערכות השונות. בדיקת בדק בית מקצועית ואיכותית תכלול בדרך כלל את הבדיקות הבאות:
- בדיקה של תשתיות המבנה – בדיקה מעמיקה שבוחנת את מערכות המים, הביוב והחשמל בנכס.
- בדיקת בידוד ואיטום – במהלך הבדיקה מחפשים אם קיימות נזילות בנכס, בעיות שונות בבידוד ברמה האקוסטית / התרמית ועוד.
- בדיקת עבודות גמר – בבדיקה זו בוחנים שהצבע, קרמיקה, הפרקט וכן הלאה הותקנו באופן תקין ואסתטי.
אם תבחרו לבצע בדיקת בדק בית מבעוד מועד תוכלו לחסוך מעצמכם מצבים שונים ליקויי בנייה ולמנוע מצבים של תביעה על ליקויי בנייה.
מתי נגיש תביעת ליקויי בניה?
לא בכל מקרה של ליקויי בנייה מגישים תביעת ליקויי בנייה, יש כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם לפני שמתחילים:
תדרשו מהקבלן תיקונים – אם מצאתם ליקוי כדאי לפנות ולעדכן את הקבלן, לאפשר לו לקחת אחריות ולתקן. ישנם מקרים רבים בהם הנושא ייפתר כך.
תתעדו – אם קיבלתם חוות דעת על ליקוי בנייה, אם פניתם לקבלן ובכל תקשורת בנושא הקפידו לתעד.
בצעו תיקונים זמניים – אם המצב מחייב אל תזניחו את ליקוי הבנייה, בצעו תיקון מינימלי ככל הניתן ושמרו את הקבלה להמשך.
התביעה תוגש בדרך כלל במקרים הבאים:
- כאשר הקבלן עודכן בליקויים והוא מסרב לבצע את התיקון.
- כאשר הקבלן ביצע את התיקון ברמה נמוכה.
- כאשר הוגשו לקבלן ליקויים והוא לא הגיב תוך תקופה הגיונית.
מי יכול ללוות אותנו בתהליך של תביעה על ליקויי בנייה?
בכל תביעה משפטית, וגם במקרה של הגשת תביעה נגד הקבלן מומלץ לפנות לבעלי מקצוע רלוונטיים לליווי בתהליך. במקרה של תביעת ליקויי בנייה ישנם שני גורמים מקצועיים שיכולים לעזור במיוחד:
- עורך דין לתחום של תביעות בנייה – תוכלו לפנות בכל שלב לייעוץ עם עורך דין שיוכל לפרט לכם על הזכויות שלכם, על התהליך, לסייע בהגשת מסמכים וגם לייצג אתכם בבית המשפט במקרה הצורך.
- חברת בדק בית – כדי להוכיח את התביעה שלכם תוכלו לפנות לחברת בדק בית שתגיש לכם דוח מפורט על הליקויים בנכס.
מה הקשר בין תביעת ליקויי בניה ותקופת הבדק?
כאשר רוכשים נכס חדש מקבלן קיימת באופן אוטומטי תקופת בדק לנכס. תקופה זו מוגדרת בחוק כתקופה בה הקבלן לוקח אחריות על ליקויי בנייה שונים שהתגלו לאחר מסירת הדירה. לכל סוג של ליקוי תקופת אחריות שונות, לדוגמה, אם יש ליקויי בנייה שהתגלו בתשתית, תקופת הבדק עבורם יכולה להגיע לשבע שנים. במהלך התקופה הזו, הרוכשים מוגנים משפטית והקבלן מחויב לביצוע התיקונים. כשתקופה זו מסתיימת, מתחילה תקופת אחריות, במהלכה הקבלן עדיין אחראי על תיקון חלק מהליקויים אבל בתקופה זו חובת ההוכחה לאחריות הקבלן היא על הרוכשים.
בזכות תקופת הבדק, דיירים יכולים לדרוש מהקבלן תיקון של ליקויי בנייה שונים, אם הקבלן מסרב או מקשה על התהליך, ניתן לפנות להליכים משפטיים כמו תביעה נגד הקבלן. לכן, ישנו קשר ישיר בין תביעת ליקויי בנייה ותקופת הבדק.
מה צריך לדעת לפני הגשת תביעה נגד הקבלן?
יש כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם אם אתם נאלצים להגיש תביעה
- הוכחות – הכינו תיק מבוסס וברור לתביעה שלכם עם כל המסמכים כמו חוזה הדירה, דוחות של בעלי מקצוע, בדיקת בדק בית מפורטת, התכתבויות וכל מידע שתוכלו להביא איתכם.
- התייעצו עם עורך דין מומחה לתחום – עורך דין מנוסה ידע להעריך את סיכויי ההצלחה שלכם ויוכל לחקור אודות הקבלן.
- בחנו את יחס עלות התביעה ועלות הנזק – לא תמיד משתלם לצאת להליך משפטי, יתכן וישתלם לכם יותר לתקן את הנזק באופן עצמאי.
בכל מקרה חשוב לדעת שהליך התביעה יכול להיות ארוך מהצפוי.