איתור נזקי מים לפני רכישת נכס – המדריך

זמן קריאה: 3 דקות

מכירים את הביטוי 'מים שקטים חודרים עמוק'? יכול להיות שמי שהגה אותו בהחלט לא פעל לאיתור נזקי מים בטרם רכש נכס. נזקי מים שלא אותר המקור שלהם יכולים להשפיע על השלמות של המבנה, על הערך שלו ואפילו על הבטיחות של המשתמשים בו.

אם אתם נמצאים לפני רכישה של נכס יד שנייה או לפני קבלת מפתח בדירה מקבלן, כדאי לכם מאוד לקרוא את המדריך של חברת גאיה הנדסה שנועד להדגיש את החשיבות של זיהוי נזקי מים בזמן. במאמר כאן נציג את השיטות לאיתור וזיהוי נזקי מים ונדון בהשלכות הפוטנציאליות לנכס שבו הרוכשים לא פעלו לאתר נזקי מים.

מה זה אומר 'נזקי מים'?

הכוונה לנזקים הנגרמים כתוצאה מחדירה של מים בנכס מה שעלול להוביל לבעיות שונות בהן נדון בהמשך כמו פגיעה בחומרי הבניין, צמיחת עובש ועוד בעיות נוספות. הסיבות לנזקי מים אלו יכולות להיות תקלות בצנרת, חלחול מהיסודות, הצפה, נזילות גשמים דרך הגג או הקירות, בעיות איטום וכו'. העיתוי של גילוי נזקי המים והמקור שלהם הוא חשוב מאוד על מנת למנוע את החמרת המצב ולהביא לתיקונו.

ישנה משמעות נוספת לחשיבות של איתור נזקי מים בזמן והיא מבחינת השאלה מי אחראי לתקן את המקור לליקוי? בעת רכישת דירה יד ראשונה, אם איתרתם את נזקי המים מוקדם מספיק המשמעות היא חיוב הקבלן לשאת בתיקון וזאת במסגרת אחריותו אשר מוגבלת בזמן. כאשר עסקינן בדירה יד שניה, רוכש פוטנציאלי יכול לדרוש את תיקון הליקוי ולעגן זאת כחלק מהתחייבויות המוכר או לקזז את עלות התיקון מהמחיר הכולל של העסקה. הדבר עשוי אף להשפיע לא רק על שווי העסקה אלא לעיתים אף על הכדאיות שלה, תלוי בחומרת המצב.

איתור נזקי מים

מי מאתר נזקי מים וכיצד?

כחלק מבדיקת בדק בית שמומלץ מאוד לעשות בטרם רכישת דירה יד שנייה או בטרם קבלת מפתח בדירה יד ראשונה מקבלן, מהנדס בניין יבחן האם בנכס קיימים ליקויי בנייה. כחלק ממכלול הבדיקות שהמהנדס מבצע הוא יפעל גם לאיתור נזקי מים. ישנן מספר שיטות באמצעותן ניתן לאתר נזקי מים בבדיקה, ומיד נבחן את המובילות שבהן.

בדיקה ויזואלית – לעיתים ניתן להבחין בסימנים הגלויים שמותירים נזקי מים לרוב סביב חלונות ודלתות. כך למשל שינוי צבע, קילוף, משטח מעוות, כתמים וכו' יכולים להעיד על נזקי מים. גם צבע מבעבע או שלפוחית יכולים להעיד על לחות מתחת לפני השטח.

מדי לחות – מד לחות מסייע למדוד בקלות את תכולת הלחות בחומרי בניין. מדי לחות מסוג סיכה יכולים לחדור את פני השטח ולתת קריאה מדויקת. מדי לחות ללא סיכה סורקים שטחים גדולים במהירות ומסייעים למהנדס לקבל תמונת מצב מדויקת.

מצלמות אינפרא אדום – מהנדס בניין יכול לזהות שינויים בטמפרטורה שעלולים להצביע על נוכחות של לחות ולאתר נזקי מים נסתרים מתחת לרצפות ומאחורי קירות.

מדדי הידרומטרים – מדדים אלה מודדים את רמות הלחות באוויר. רמות לחות מוגזמות יכולות לאותת על נזקי מים פוטנציאלים.

בורוסקופים – מצלמות בדיקה מסוג זה מאפשרות למהנדס בניין לצפות באזורים חבויים בתוך רצפות, תקרות, קירות וחללים בלתי נגישים.

חיישנים אקוסטיים – חיישנים אלה מסייעים לאתר את המקור המדויק לדליפה באמצעות זיהוי רעש של נזילות מים מתחת לרצפות ומאחורי קירות.

מהן ההשלכות של נזקי מים לא מזוהים?

ההשלכות המשמעותיות של נזקי מים לא מטופלים הן:

נזק למבנה – מרכיבי בניין כמו קירות, יסודות וקורות שחשופים באופן ממושך למקור מים יכולים להיפגע בצורה משמעותית מה שעלול להוביל לעלויות תיקון גבוהות.

סכנה בריאותית – מים יוצרים סביבה אידיאלית לצמיחת עובש וטחב המתפשטים במהירות. עובש וטחב פוגעים באיכות האוויר, מעוררים תגובות אלרגיות, יוצרים בעיות רפואיות נוספות ומהווים סכנה בריאותית לשוהים בנכס.

סכנות חשמל – מים עלולים להגיע אל מערכות החשמל, לגרום לקצר ולסכנות התלקחות.

פגיעה בערך הנכס – נוכח ההשלכות של נזקי מים על שווי הנכס ועל פגיעה בבריאות, נזקי מים גלויים עלולים להרתיע רוכשים פוטנציאלים ולהוביל לירידה בערך הנכס בשוק.

לסיכום

בטרם רכישת דירה יד 2 או לפני כניסה לדירה יד ראשונה מקבלן חשוב מאוד להסתייע במהנדס בניין לבדיקת כלל הליקויים הקיימים בנכס ובפרט נזקי מים אשר אי טיפול בהם עלולים להוביל לנזקים חמורים מאוד. מהנדס המאתר נזקי מים יכול להצביע על סכנות פוטנציאליות בזמן, למנוע עוגמת נפש רבה ולהציל חיים. פנו אל חברת גאיה הנדסה לייעוץ בנושא.

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו :)
מאמרים נוספים