לצערנו, ליקויי בנייה קורים לא מעט ויכולים לקרות ממגוון סיבות שונות כמו בעיות תכנוניות, תקלות בביצוע וגם טעויות אנוש. ליקויי בנייה יכולים להשפיע על המבנה ברמה הבטיחותית, התפעולית וגם להשפיע על ערכו של הנכס. ליקויים שלא מטופלים בזמן עלולים להוביל לתקלות חמורות ונזקים כמו רטיבות בנכס או בנכסים צמודים, בעיות בטיחות במבנה ועוד. ישנם ליקויים גלויים שניתן לאתר בקלות וישנם ליקויים שמתגלים רק לאחר תקופה של שימוש בנכס. במאמר זה נפרט על סוגים שונים של ליקויי בנייה, נבחין בין ליקויים מבניים חמורים בדירות לליקויים פשוטים , איך מאתרים ליקויי בנייה חמורים בזמן ועוד מידע שימוש.
דוגמאות לסוגים שונים של ליקויי בנייה
ישנם מגוון ליקויי בנייה שיכולים להופיע בנכס שלכם, באזורים שונים עם השלכות שונות. הנה כמה דוגמאות לליקויי בנייה נפוצים:
פגמים אסתטיים – ליקויי בנייה יכולים להיות פגמים אסתטיים קלים כמו סדק במרצפת, קיר מעט עקום, מיקום לא נכון של אלמנט בהתאם לתוכנית הבנייה ועוד.
סדקים – סדקים יכולים להופיע בקירות הנכס או בתקרות, הם קורים מסיבות שונות כמו תזוזות של הקרקע, בנייה לא נכונה של מבנה הנכס, נזילות שמובילות לסדקים ועוד.
רטיבות ונזילות – רטיבות יכולה להופיע בגלל נזילה או בעיה באיטום, יש בעיות איטום שניתן לפתוור בקלות ויש כאלו שהופכות להיות מורכבות לטיפול.
בעיות בריצוף – ריצוף שנעשה באופן לא אחיד ותקין יכול לגרום לשקיעה של אריחי הריצוף. זה יכול להיות ליקוי אסתטי או ליקוי חמור יותר בגלל בעיה יסודית במבנה.
ליקויים במערכת החשמל – ישנם ליקויים שדורשים התייחסות מידיית כי עלולים לגרום לפגיעה בחיי אדם – כמו התחשמלות, וישנם כאלו שמציקים לאיכות החיים – כמו נפילת החשמל בקלות בזמן עומס.
מה הופך ליקוי בנייה לליקוי חמור?
לא כל ליקוי בנייה הוא ליקוי חמור. ליקויים מבניים חמורים בדירות יוגדרו כאשר הם מהווים סכנה לבטיחות מי שמשתמש בנכס, כאשר הם עלולים להוביל לחוסר יציבות במבנה או כאשר הם עלולים לגרום בעתיד לנזק משמעותי. הנה כמה דוגמאות לסיבות בגינן ליקוי יוגדר כחמור:
פגיעה פוטנציאלית ביציבות של המבנה – אם ליקוי עלול לפגוע בקורות, יסודות או עמודים של המבנה ובעקבות כך עלול לערער את היציבות של המבנה הוא נחשב ליקוי חמור.
פגיעה בבטיחות הדיירים – כאשר יש ליקוי מבנה חמור שעלול להוביל לפגיעה בבטיחות הדיירים, כמו לדוגמה חיפוי שעלול ליפול ולפגוע, כשלים באיטום שעלולים להוביל לקריסת התקרה, בעיות חשמל שעלולות להוביל להתחשמלות וכן הלאה, הוא בגדר ליקוי חמור.
התפשטות כשחולף הזמן – אם ליקוי מתחיל כבעיה קלה יחסית אבל אז מתפשט, כמו לדוגמה סדק בקיר שמתחיל במקום אחר ואז ממשיך לאורך הקיר, חשוב לטפל בו בהקדם כי בהמשך יכול להתגלות כליקוי חמור מאד.
עלות גבוהה לתיקון – כמובן כאשר העלות לתיקון של ליקוי היא מאד גבוהה או מאד מורכבת ודורשת לדוגמה פינוי של הנכס לתקופה או פגיעה בחלקים בנכס, אז הליקוי הוא חמור. לדוגמה, בעיות אינסטלציה שדורשות פירוק של הרצפה לתיקון.
ככל שתקדימו לזהות ליקויים ותטפלו בהם תוכלו לחסוך נזק משמעותי ויקר למבנה.
מי יכול לעזור במקרה ונמצא ליקוי מבנה חמור?
אם אתם חושדים שיש לכם ליקוי מבנה חמור, כדאי לפנות לאיש מקצוע שיוכל לעזור לכם בתהליך:
- מהנדסי בניין – מהנדסי בניין יכולים לבדוק את הבעיה הספציפית וגם את מצב הנכס בכללי וגם להציע פתרונות שונים.
- שמאים – שמאים בתחום המקרקעין יכולים להעריך את הליקוי ואת השפעתו על ערך הנכס וגם לספק מסמכים מסודרים למקרה ותצטרכו להגיש לקבלן או לבית המשפט.
- עורכי דין מתחום הנדל"ן – אם צריך להגיש תביעה לבית משפט בעקבות ליקויים שהתגלו חשוב להתייעץ עם עורכי דין מקצועיים לדיני מקרקעין.
- קבלני איטום – אם הבעיה היא בעיית איטום אפשר לפנות לקבלן איטום שמומחה לנושא.
- קבלני שיפוצים – אם בעקבות ליקויים שהתגלו יש צורך בשיפוץ כדאי לבנות לקבלן שיפוצים מקצועי ומנוסה בתחום של ליקויי בנייה.
איך אפשר להימנע מליקויים מבניים חמורים או לאתר אותם בזמן?
ניתן להימנע מליקויי בנייה או לאתר אותם בזמן ולמנוע נזק חמור יותר, הנה כמה טיפים:
- עבדו תמיד עם קבלנים מוסמכים ומקצועיים – בחרו בקבלנים מומלצים ומורשים, שהמוניטין שלהם טוב, כך שהם גם מנוסים ופחות נוטים לליקויים וגם יודעים להתמודד במקרה וכן.
- מדידות מיוחדות – תוכלו להשתמש בחברות מקצועיות שיעזרו לכם למדוד מדדים שונים בנכס כמו שקיעה של הרצפה, נטייה של הקירות וכן הלאה ובכך לאתר נזקים שונים במבנה.
- כמו כן, ישנם כלים שמאפשר לעקוב אחר סדקים בקירות. במידה וליקויים אלו מתרחבים עם הזמן הם מחמירים.
- בדיקה תקופתית – אפשר לבצע בדיקות תקופתיות לנכס אחת לתקופה מוגדרת על ידי מהנדס בניין או שמאי ולאתר ליקויים לפני שמחמירים.
- בדיקות בדק בית – בדיקות בדק בית הן בדיקות שנועדו לאיתור ליקויי בנייה. נהוג לבצע אותן בכמה מועדים חשובים כמו לפני קבלת מפתח לדירה, לאחר השנה הראשונה בה הדירה עדיין בתקופת בדק וכבר נעשה בה שימוש ועוד. חברות אלו מעסיקות אנשי מקצוע המומחים לאיתור ליקויים.
מי אחראי לתקן ליקויי בנייה?
האחריות עבור תיקון של ליקוי בנייה תלויה במועד בו התגלה הליקוי וסוג הליקוי. פעמים רבות, האחריות על הליקוי היא על הקבלן שניהל את הפרויקט, במיוחד אם הליקוי מתגלה במהלך תקופת הבדק. בתקופת הבדק קבלן מחויב לתקן ליקויים, לתקופה מוגדרת בחוק של מספר שנים לכל סוג ליקוי. במידה והקבלן מסרב לקחת אחריות אפשר לפנות להליכים משפטיים. גם לאחר תקופת הבדק ישנה תקופת אחריות על הליקויים אבל אז חובת ההוכחה לגרימת הנזק היא על בעלי הנכס ולא על הקבלן עצמו.