כאשר אנחנו רוכשים נכס אנחנו נחשפים לעולם של ליקויי בנייה. מדובר על פגמים שונים שעלולים להיווצר בתהליך של בניית נכס חדש או כבר בשלבי התכנון שלו. ליקויי בנייה יכולים לבוא לידי ביטוי בבטיחות השימוש במבנה, באיכות שלו ובמראה האסתטי שלו והם משפיעים על ערך הנכס ועל חווית השימוש. ליקויי בנייה יכולים לקרות עקב גורמים שונים כמו שימוש בחומרים לא איכותיים, עבודה לא מקצועית, חוסר בפיקוח וטעויות אנוש. ישנם ליקויי בנייה שהם קריטיים ויכולים לגרום לנזק משמעותי למבנה וישנה כאלה שהם קלים יותר. חלק מליקויי הבנייה מתגלים מיידים וחלק מתגלים רק לאחר שימוש ממושך בנכס. במאמר זה נפרט על הנושא של ליקויי בנייה בכלל ובפרט על נזילות בבניין עקב ליקויי בניה. נסביר על ליקויי בנייה שגורמים לנזילות, איך מטפלים בהם, איך אפשר להימנע מליקויי בנייה, מי אחראי לטפל בנזק ועוד מידע שימושי.
איך נגרמות נזילות בבניין עקב ליקויי בנייה?
נזילות יכולות להיגרם מבעיות שונות באיטום בנכס או במערכת הניקוז. בגדול, נזילות נגמרות כאשר נוזלים עודפים שמגיעים מגשמים או מהצנרת אינם מנוקזים כראוי. הנה כמה דוגמאות לנזילות שיכולות לקרות בעקבות ליקויי בנייה שונים:
איטום לא תקין בגגות, קירות וכן הלאה – כאשר האיטום במבנה אינו מוקפד מספיק הוא עלול לגרום לחדירה של מים, כמו מי גשם, מחוץ המבנה אל הפנים שלו, בעיקר בתקופת החורף.
צנרת אינסטלציה תקולה – כאשר מתקינים צנרת חשוב להקפיד שהחיבור בין הצינורות מבוצע באופן תקין. כאשר החיבור אינו תקין עלולות להיגרם דליפות או נזילות.
התקנה תקולה של דלתות וחלונות – כאשר האיטום לא מבוצע באופן תקין סביב דלתות וחלונות עלולים לחלחל דרכם מים.
ריצוף וחיפויים לא איכותיים – כאשר משתמשים בחומרים לא איכותיים לריצוף וחיפוי, לדוגמה בחדר האמבטיה, עלולים לחדור מים לחלל.
איך מטפלים במקרים של ליקויי בנייה שגורמים לנזילות?
אם נתקלתם במקרה של נזילות בבניין עקב ליקויי בניה יש כמה דברים שחשוב לעשות:
- איתור מקור הבעיה: מומלץ להזמין מומחה לתחום של איטום ונזילות שיוכל לבצע בדיקה קפדנית למקור הנזילה ולסיבה. חשוב לשמור תיעוד של כל ממצאי הבדיקה.
- עדכון הקבלן: פעמים רבות האחריות על תיקון הליקוי שגם לנזילה היא על הקבלן. לכן יתכן מאד שכדאי לכם לעדכן בהקדם את הקבלן שיטפל בתקלה. שמרו גם כל תקשורת עם הקבלן.
- תיקון הבעיה: ברוב המקרים לא מומלץ להמתין עם הטיפול וכדאי לטפל בבעיה אפילו אם באופן מהיר כדי למנוע נזק מהנזילה. גם במקרה הזה חשוב לשמור קבלות ומסמכים רלוונטיים.
- הערכות להמשך: לאחר שהנזילה תוקנה חשוב לוודא שהמבנה אטום כנדרש, לבצע סקירה בכל האזורים ולוודא אחת לתקופה שהנזילות לא חוזרות.
איך אפשר להימנע מליקויי בנייה?
חלק מליקויי הבנייה בלתי נמנעים, אבל חלק ללא ספק כן. יש כמה דרכים באמצעותן תוכלו להגן על עצמכם מפני הנזק שנגרם מליקויי בנייה:
- בחרו אנשי מקצוע מומלצים ומוסמכים – בכל מה שקשור לבניית הנכס שלכם, חשוב שכל אנשי המקצוע יהיו בעלי מוניטין טוב, ידע וניסיון רלוונטי.
- הקפידו על חומרי בנייה ברמה טובה – כאשר משתמשים בחומרים איכותיים וטובים לתהליכי הבנייה השונים הם מפחיתים את הסיכוי לכשלים באיטום ונזילות.
- פיקוח במהלך הבנייה – בזמן תהליך הבנייה חשוב יהיה פיקוח צמוד שיכלול בדיקות איכות שונות שימנעו בעיות כאלו בעתיד.
- בדיקת בדק בית לפני הכניסה – כאשר אתם מקבלים מפתחות לנכס לאחר בנייה או שיפוץ מומלץ לעשות בדיקת בדק בית מקיפה שתאתר בעיות פוטנציאליות בנכס.
איך אפשר להיעזר בבדיקת בדק בית כדי להימנע מנזקים חמורים בנכס
בדיקת בדק בית היא אחד הכלים החשובים שיכולים לעזור לכם להימנע מנזקים בנכס. בזכות הבדיקה תוכלו לאתר ליקויים בבנייה לפני סיום תקופת האחריות או לפני שישפיעו ויגרמו נזקים. את הבדיקה מבצעים מומחים בתחומם שיודעים להשתמש בציוד ובכלים לאיתור תקלות בבנייה ובתכנון. הנה כמה דוגמאות כיצד הבדיקה יכולה לעזור לכם:
- הבדיקה מאתרת בעיות שונות באיטום ובתשתיות – באמצעות כלים, ציוד ומומחים ניתן לאתר מבעוד מועד תקלות שיכולות להוביל לנזילות במערכות האינסטלציה ובאופן האיטום שבוצע. :
- זיהוי ליקויים מבניים – הבדיקה מאתרת גם ליקויים במבנה כמו סדקים, חוסר סימטריה, חלקים עקומים וכן הלאה. בעיות שבעתיד עלולות להשפיע על יציבות המבנה.
- בדיקת חומרי הבנייה ועבודות גמר – במהלך הבדיקה המומחים בודקים את איכות חומרי הבנייה ועבודות הגמר מה שמאפשר לאתר ליקויים פוטנציאליים.
- דו"ח מפורט – כאשר הבדיקה מסתיימת אתם מקבלים דו"ח מפורט עם דוגמאות ופירוט של כל הליקויים בנכס. עם הדו"ח אתם יכולים לגשת לקבלן ולדרוש תיקונים.
בדיקת בדק בית מאפשר לכם להימנע מתקלות חמורות בנכס, לנצל את תקופה הבדק שבה התיקונים באחריות הקבלן ולוודא שאתם משמרים את ערך הנכס שלכם ואת איכות החיים בו.
מי בעל המקצוע שיכול ללוות אותנו במקרה של ליקויי בנייה ונזילות?
במידה ונמצאו בנכס שלכם ליקויי בנייה ונזילות יש מספר בעלי מקצוע שיכולים ללוות אתכם בטיפול:
קבלני איטום – אם ישנן בעיות במערכת האיטום שגורמות לנזילות תוכלו לפנות לקבלני איטום שיבחנו את הבעיה ויטפלו בה, יתכן ובשילוב קבלן שיפוצים.
מהנדסי בניין – מהנדסי בניין יכולים לעזור לכם לאתר ליקויים ולבחון את המבנה וגם להמליץ לכם על פתרונות.
שמאי מומחים לליקויי בנייה – ישנם שמאים שמתמחים ספציפית בנושא של בדיקת ליקויי בנייה והם יכולים גם לעזור לכם לאתר את ליקויי הבנייה וגם להעריך את המשמעויות הכספיות של הנזק.
לסיכום, ליקויים בבנייה הם תופעה נפוצה וחשוב לאתר אותה לפני שהיא יוצרת נזק משמעותי. תוכלו לצמצם את הסיכויים שלכם לליקויים משמעותיים ונזקים בעקבותיהם אם תקפידו על בחירת אנשי מקצוע איכותיים, חומרי בנייה טובים ובדיקת בדק בית לאיתור הליקויים.
קראו עוד בנושא: