מהנדס קונסטרוקציה

זמן קריאה: 3 דקות

למהנדס קונסטרוקציה, הידוע גם בשמו השני, מהנדס בניין, יש חלק מהותי ובלתי נפרד בתהליך התכנון, הבנייה והניהול של פרויקט בנייה. זה לא משנה אם מדובר בבנייה של מבנה מגורים, מבנה מסחרי, כביש או גשר. בכל אחד מהם מהנדס קונסטרוקציה הופך חלום אדריכלי למציאות, תוך הבטחת מבנה בטוח, יציב, חזק וראוי לשימוש. במאמר זה נעמוד בהרחבה על תפקידו של מהנדס קונסטרוקציה, הכשרתו, חשיבות תפקידו ועוד.

מה תפקידו של מהנדס קונסטרוקציה?

למהנדס קונסטרוקציה יש מספר תחומי אחריות עיקריים, אשר כל אחד מהם יצריך ידע מקצועי רב, יכולת פיקוח מעשית, וכישרון לניהול פרויקטים. מהם, אם כן, תחומי אחריותו?

  1. תכנון ועיצוב הפרויקט – במסגרת זו על מהנדס קונסטרוקציה לשתף פעולה עם אדריכלים, מהנדסים אזרחיים, ובעלי עניין אחרים על מנת לייצר תוכניות לפרויקט. כמו כן ובמסגרת זו, עליו לבצע הערכת סיכונים, הערכות עלויות ומחקרי היתכנות. עליו להבטיח שהתוכניות יתאמו את תקנות הבנייה והדין.
  2. ניהול אתר הבנייה – תפקידו של מהנדס קונסטרוקציה אינו מוגבל רק בתכנון אלא מתרחב אל ניהול אתר הבנייה בפועל. המשמעות היא ניהול התפעול השוטף של האתר, פיקוח עליו והקפדה על בטיחות, לוחות הזמנים והתקציב של הפרויקט. על מנת להבטיח זרימת עבודה חלקה על מהנדס הקונסטרוקציה גם לדאוג לתיאום בין שלל הזרועות של הפרויקט, לרבות קבלנים, קבלני משנה עובדי הבניין ועוד.
  3. בקרת איכות ובטיחות – בתחום אחריותו של מהנדס הבניין לאכוף פרוטוקולי בטיחות, לבצע בדיקות שוטפות באתר על מנת למנוע סכנות ותאונות. כמו כן, על מנת להבטיח איכות החומרים לביצוע הבנייה נדרשת בקרת איכות קפדנית אשר גם היא חלק מתפקידו של מהנדס קונסטרוקציה.
  4. פתרון בעיות ושינויים – על אף התוכניות הרבות לעיתים המציאות מייצרת בעיות ומחייבת ביצוע התאמות ושינויים. תפקידו של מהנדס קונסטרוקציה לטפל בכל בעיה המתעוררות במהלך עבודות הבנייה ולפתור אותה באמצעות השינויים וההתאמות הנדרשות.
  5. שיפור יעילות – תחת מסגרת תקציבית ולוח זמנים נוקשה, תפקידו של מהנדס קונסטרוקציה הוא גם לעקוב אחר טכנולוגיות חדשות שיכולות לייעל את הבנייה ולעשות בהן שימוש בשטח.
  6. תיעוד ודיווח – על מהנדס קונסטרוקציה לדאוג לתעד את התקדמות הפרויקט, ההספקים, כל שינוי בתכנית, ההוצאות שהוצאו ועוד. דו"חות אלה יוכלו לשרת את בעלי העניין בפרויקט, גופים רגולטיבים ועוד.

מדוע תפקידם של מהנדסי קונסטרוקציה כל כך מהותי?

ישנן מספר סיבות מרכזיות שהופכות את עבודתם של מהנדסי קונסטרוקציה למהותית ובלתי נפרד מפרויקט בנייה:

  1. בטיחות – הסיבה הראשונה והמרכזית של מהנדסי קונסטרוקציה היא להבטיח את בטיחות השימוש במבנה. הדרך לעשות את זה היא באמצעות ניתוח החוזק והיציבות של המבנה ומניעת סכנות פוטנציאליות שעלולות להתעורר כתוצאה מהשימוש בו. אישור מהנדס קונסטרוקציה הוא האישור לכך שהמבנה אכן בטיחותי ואינו מסכם חיי אדם.
  2. כדאיות כלכלית – כל פרויקט בנייה צריך להיות בסופו של יום גם יעיל מבחינה כלכלית. חלק מתחום אחריותם של מהנדסי קונסטרוקציה היא לנהל בצורה יעילה את העלויות של הפרויקט תחת מגבלות התכנון והבטיחות הקיימות.
  3. קיימות ואחריות סביבתית – בעידן הנוכחי שאחריות סביבתית שזורה בכל פרויקט בנייה גם כחלק מהתקנים אך גם כחלק מהציווי המוסרי שלנו, גם מהנדסי קונסטרוקציה מחויבים לשלב חומרים ופרקטיקות להפחתת ההשפעות על הסביבה תוך יצירת חיסכון באנרגיה.
מהנדס קונסטרוקציה

הכשרתם של מהנדסי קונסטרוקציה

כאמור תפקידם של מהנדסי קונסטרוקציה הוא תפקיד בעל חשיבות רבה. על מנת שמהנדס קונסטרוקציה יוכל לבצע תפקידו נאמנה עליו לקבל את ההכשרה המתאימה לכך והיא כוללת השכלה בהנדסה אזרחית, תוך התמחות בהנדסת בניין.

ואולם לימודים אקדמיים אינם מספיקים לבדם. בנוסף, בשביל לעסוק בתחום נדרש להוציא רישיון ממשרד התעשייה והמסחר לאחר מעבר בחינות קפדניות. כמו כן, עליו להיות רשום בפנקס המהנדסים והאדריכלים. בנוסף לידע האקדמי על מהנדס קונסטרוקציה להיות גם בעל הניסיון הפרקטי המתאים.

מבט אל העתיד

נוכח משאבי בנייה מוגבלים וצורך בלתי פוסק לבנייה חדשה, נולד ההכרח שענף הבנייה לא יקפא על שמריו. כאן נכנסת הטכנולוגיה שמצליחה לפתח שיטות חדשות שמטרתן לייעל את ענף הבנייה. מהנדסי קונסטרוקציה נמצאים בחזית ענף הבנייה ולהם היכולת לאמץ חידושים ופרקטיקות במטרה לשפר את פרויקט הבניה.

לסיכום

למהנדס קונסטרוקציה תפקיד משמעותי בהוצאתם אל הפועל של התוכניות העיצוביות של האדריכל אל הפועל, תוך תכנון תוכניות עבודה, פיקוח בשטח, יישום בקרת איכות ובטיחות, פתרון בעיות לא צפויות ויעילות הפרויקט. בסופו של יום, המשמעות של אישור מהנדס קונסטרוקציה היא שהבנייה הינה בטוחה, יציבה ועמידה על פני שנים רבות קדימה וכנגד מפגעים משתנים.

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו :)
מאמרים נוספים