תקן מעלית בבניין – כל מה שצריך לדעת

זמן קריאה: 3 דקות

כמה מעליות צריך להתקין בבניין משותף? לפי איזה תקנים המעליות צריכות להיות מותקנות? מה חשוב לעשות בשביל שהמעלית תהיה בטוחה לשימוש ואיך תדעו אם היא אכן הותקנה ופועלת על פי התקן הקיים? המומחים של גאיה הנדסה, חברת בדק בית מומחית, עושים סדר בנושא החשוב- תקן מעלית בבניין משותף, שכדאי לכם להכיר למען השקט הנפשי ובטיחותכם ובטיחות היקרים לכם.

בעקבות מצוקת הדיור הקיימת בישראל, אחד מהמאפיינים הבולטים בבנייה בשנים האחרונות היא עלייה לגובה. בשביל שהבנייה הישראלית תצליח לעמוד באתגר ולהוסיף עוד ועוד קומות בבניין נדרשות מעליות איכותיות ובטוחות לשימוש. לשם כך הותקן בישראל תקן מעליות בבניין המחייב את כל העוסקים במלאכה.

המקור החוקי להתקנת מעליות בבניין

את החובה להתקין מעלית לנשיאת בני אדם בכל בניין גבוה קובע סעיף 158א לחוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965. לפי סעיף זה אחד מהתנאים לקבלת היתר על ידי הועדה המוסמכת, היא שתותקן מעלית. ס' 158א לחוק התכנון והבנייה קשור קשר בלתי נפרד עם תקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות), תש"ל-1970 הקובעות הוראות נוספות בעניין זה.

התוספת שנייה לתקנות, סימן ג' מעליות, מסדירה את הנושא של התקנת מעלית ומעלון בבניין מגורים קיים. אלה הם חלק מהנושאים שהתוספת עוסקת בהם: מספר המעליות, המידות והמהירות שלהן, מהו בנין גבוה, מהו בנין רב קומות וכן איזה הוראה חלה בקשר לכל אחד מהם, מידת הפרוזדור בכניסה למעלית, מבנה תא המעלית ופיר המעלית, ציוד חדר מכונות להפעלת המעלית, הוראות לגבי הפעלת מעלית בשעת דליקה, אספקת חשמל להנעת מעלית,  הוראות בדבר אוורור המעלית, מעלית חירום, הפעלת מעלית בבנין רב קומות על ידי גנרטור ועוד הוראות וכללים שיש לנהוג על פיהם בעת התקנת מעליות בבניין.

תקן מעלית בבניין

כיצד קובעים מספר מעליות בבניין?

כאשר קבלן בונה בניין חדש הוא מחויב לבנות מעלית לצרכי המשתמשים. כיצד תדעו אם הקבלן בנה מספיק מעליות בבניין שלכם? הדבר קבוע בתקנות שהזכרנו לעיל ובשני סעיפים ספציפיים:

סעיף 3.7.3.2 קובע שבכל בניין 'גבוה' כלומר שגובהו בין 13 ל- 29 מטר מהקומה הקובעת, על הקבלן להתקין מעלית 1 לפחות ל- 6 נוסעים.

סעיף 3.7.3.3 קובע שבכל בניין 'רב קומות' כלומר העולה על 29 מטר מהקומה הקובעת, על הקבלן להתקין 2 מעליות, כשאחת מהן היא מעלית 'אלונקה' בעלת מידות מיוחדות (בעומק 210 ס"מ, ברוחב 110 ס"מ).

ומה קורה בבניין משרדים או במבנה ציבורי חדש?

חשוב לציין כי תקן מעלית בבניין משתנה לא רק לפי גובהו, אלא גם לפי סוג השימוש. כלומר קיים תקן מעלית שונה לבניין מגורים ותקן מעלית שונה לבניין משרדים או מבנה ציבורי. כך בהתאם במבנה ציבורי חדש או בניין משרדים יש לתכן ולהתקין מעלית ל-8 נוסעים (בעומק 140 ס"מ, רוחב 110 ס"מ), לפי טיפוס 2.

איך נדע אם המעלית תקינה בעת מסירתה על ידי הקבלן?

לפני הפעלה של כל המעליות בבניין ומסירתן לשימוש לדיירי הבניין על ידי הקבלן, יש לקבל אישור הפעלה ממכון התקנים. אישור זה יינתן לאחר בדיקה יסודית של המעלית. לאחר בדיקה זו, יש לדאוג להמשך ביצוע בדיקות תקופתיות אחת לחצי שנה. הבדיקות נערכות על ידי בודקים מוסמכים שהוכשרו לכך מטעם משרד העבודה האגף לבטיחות וגהות. כיצד אותם בודקים יודעים להבטיח את בטיחות השימוש במעלית? לשם כך נועד תקן מעלית בבניין 2481 עליו נרחיב להלן.

תקן מעלית 2481- התקנה, תחזוקה ושימוש

תקן מעלית 2481 מכיל הוראות הנוגעות להיבטים התפעוליים והבטיחותיים של המעלית. בנוסף, הוא מכיל הוראות הקשורות לצדדים המכאניים והטכנים, הבדיקות שיש לבצע בצורה תקופתית, הפרוצדורות ועוד.

המטרה שלו היא לפקח על המעלית ולהבטיח את בטיחות השימוש בה. תקן מעלית זה קובע סטנדרט אחיד המתייחס להתקנה, לתחזוקה, ולשימוש במעלית, על מנת להבטיח שכל מי שפועל בתחום, בין אם בתכנון, בהתקנה, ובתחזוקה ידעו כיצד לפעול ולהבטיח את בטחונם של המשתמשים במעלית.

החברה שמתקינה את המעלית כפופה לתקן מעלית בבניין 2481 והיא חייבת לפעול על פיו.

החשיבות של ערנות המשתמשים בבניין

על אף שבדיקות תחזוקתיות צריכות להתבצע אחת לחצי שנה, ערנותם של המשתמשים המתגוררים בבניין  נדרשת שכן להם יש את היכולת לאתר מראש סימני אזהרה כמו למשל רעשים חריגים, תנועה חריגה של המעלית או כל דבר אחר שנראה חשוד ולא שגרתי בפעילות המעלית. כן מומלץ לבדוק ולעקוב מפעם לפעם האם בוצעה בדיקה חצי שנתית למעלית על ידי איתור המדבקה הממוקמת באופן מכוון בתוך המעלית עצמה.

לסיכום, במאמר זה הכרנו את החובה החוקית להתקנת מעליות בבניין ואת תקן ישראל המסדיר מבחינה טכנית את כל הכללים שיבטיחו פעילות בטוחה לשימוש של המעלית בבניין המגורים. ערנות המשתמשים כמו גם בדיקות שגרתיות אחת לחצי שנה נדרשות על מנת לאפשר הנאה ושימוש בטוח.

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו :)
מאמרים נוספים