איך מזהים ליקויי בנייה בדירה חדשה?

זמן קריאה: 3 דקות

כאשר אתם עומדים בפני רכישת דירה חדשה מדובר על צעד חשוב, משמעותי ומרגש שלצידו עלולים להופיע אתגרים שונים, ביניהם אתגרים בתחום ליקויי הבנייה. ליקויי בנייה  עלולים להשפיע על רמת איכות החיים בדירה החדשה, על ערך הדירה, לגרום לעלויות גבוהות של תיקונים בעתיד ועוד. לכן, אחת ההמלצות היא לפני קבלת מפתח של דירה חדשה או רכישה לבצע בדיקה מקיפה ככל האפשר של הנכס. במאמר זה נדון על דברים שכדאי לשים לב אליהם כאשר רוכשים דירה חדשה מקבלן, מה הם ליקויי בנייה בדירה חדשה, מי מאתר ליקויים בדירה חדשה ועוד מידע שימושי וחשוב.

איך מזהים ליקויי בנייה בדירה חדשה

למה צריך לשים לב כשקונים דירה חדשה מקבלן?

כאשר רוכשים דירה חדשה מקבלן זהו אכן תהליך מרגש אבל חשוב להיות זהירים ומחושבים. יש כמה דברים שחשוב שתשימו לב אליהם בתהליך הרכישה:

  1. מעבר על החוזה – עברו על החוזה מול הקבלן בקפדנות. וודאו שכל התנאים מוסכמים וברורים לשני הצדדים.
  2. התאמה בין המפרט בתוכנית לתוצאה הסופית – חשוב שתוודאו שהמפרט של הדירה כולל את כל מה שהובטח לכם מבחינת בחירת חומרים, מיקומים וכן הלאה.
  3. לוחות זמנים ברורים – חשוב לוודא שהקבל עומד בזמנים שנקבעו מראש בכל שלב בפרויקט.
  4. בדיקת בדק בית – מומלץ לשלב בדיקת בדק בית מקצועית על ידי אנשי מקצוע מוסמכים כבר בקבלת המפתח וגם לאחר השנה הראשונה של תקופת הבדק.

אם תקפידו על הנקודות האלו תוכלו להבטיח כמה שפחות ליקויים ובעיות בעת קבלת הדירה והתמודדות תקינה עם אותם ליקויים.

מה הם ליקויי בנייה בדירה חדשה?

כאשר מדובר על ליקויי בנייה בדירה חדשה הכוונה לסטיות מתוכנית הבנייה המקורית ומתקנים ותקנות המוגדרים בחוק. ליקויי בנייה בדירה חדשה יכולים להיגרם עקב טעויות בתכנון, בביצוע, בפיקוח וגם בחירה של חומרם או ציוד. ליקויי בנייה יכולים להופיע בתחומים שונים כמו אינסטלציה, חשמל, ריצוף ועוד. ישנם ליקויים שגלויים לכל אחד, וישנם כאלו שנדרש איש מקצוע כדי לאתר אותם. כמו כן ישנם ליקויי בנייה שמופיעים רק לאחר תקופה של שימוש בנכס.

מי יכול לעזור לאתר ליקויים בבנייה?

התחום של איתור ליקויי בנייה הוא תחום שדורש ידע ומומחיות לכן ההמלצה היא לפנות לגורמים מוסמכים לבדיקות אלו. לרוב מדובר במהנדסים ואנשי מקצוע שמיומנים ומורשים לבדיקות בדק בית. באמצעות ציוד מתקדם ובחינה של הנכס ושל תוכניות הבנייה אנשי המקצוע יכולים לאתר ליקויים שונים. מלבד חברות בדק בית אפשר גם לפנות לאנשי מקצוע כמו אדריכלים, שמאים ויועצים שיכולים לתת חוות דעת מקצועית אבל לא בהכרח דו"ח מפורט על כל סוגי הליקויי כמו בחברה שמתמחה בבדיקות בדק בית.

סוגי ליקויים בדירה חדשה

ישנם ליקויים בנייה נפוצים יותר ופחות, הנה כמה מהבולטים שבהם:

  1. ליקויים בתשתיות – ליקויים אלו יכולים להופיע במערכת האינסטלציה, החשמל וכן הלאה. הם יכולים להוביל בהמשך לבעיות כמו נזילות, עובש, קצרים חשמליים ועוד.
  2. ליקויים בגימורים בדירה – ליקויי בנייה אלו הם לרוב יותר אסתטיים כמו קירות לא אחידים, סדקים ברצפות וכן הלאה. אמנם ליקויים אלו יכולים להיתפס כפחות משמעותיים אבל הם יכולים להצביע על בעיות בתהליך הבנייה.
  3. ליקויים באיטום – ליקויים באיטום הם מאד נפוצים ויכולים להופיע באזורים שונים בנכס כמו בגג, בקירות, בחדרי אמבטיה ועוד. מדובר בליקוי מאד מטריד שיכול לייצר בעיות לאורך זמן.
  4. ליקויים בבידוד – ליקויים בבידוד תרמי או אקוסטי משפיעים על חווית המגורים, בין אם על רעש בין החדרים או מדירות אחרות ובין אם על וויסות הטמפרטורה.
  5. ליקויים בתכנון – ישנם מקרים שבעקבות נסיבות שונות תוכניות הבנייה המדויקות לא יוצאות לפועל או שמתגלות כלא שימושיות.

ליקויים בדירה חדשה – איך אפשר להימנע?

יש דרכים שונות להימנע מליקויי בנייה או לכל הפחות לצמצם אותם. הנה כמה דרכים:

  1. בדיקות בדק בית – מומלץ לבצע בדיקת בדק בית בסמוך לקבלת המפתח ולאחר שנה לפני שמסתיימת תקופת הבדק.
  2. לבקר בנכס במהלך הבנייה – שווה לבדוק שהבנייה מתקדמת גם מבחינת זמנים וגם מבחינת גימורים באופן שנקבע מראש.
  3. בחירה של קבלן מומלץ – בחרו קבלן מומלץ עם מוניטין ורקע של פרויקטים מוצלחים.

מי אחראי לתיקון ליקויים בדירה חדשה?

הנושא על של ליקויים בנייה מוסדר בחוק על פי חוק המכר. על פי החוק, הקבלן אחראי לתיקון של ליקויים במסגרת תקופת הבדק. תקופת הבדק שבמסגרתה האחריות על הקבלן משתנה בהתאם לסוגי הליקויים השונים. לדוגמה, לליקויי באיטום יכולה להיות אחריות ארוכה יותר מאשר ליקויי גימור. כשנגמרת תקופת הבדק לכל ליקוי מתחילה תקופת האחריות, גם במקרה זה הקבלן אחראי על תיקונים אבל חובת ההוכחה שהתיקון נגרם בעקבות תהליך הבנייה חלה על הרוכש. במידה וקבלן לא מסכים לקבל עליו את האחריות לתיקונים במסגרת החוק ניתן לפנות לייעץ משפטי.

למה חשוב לבדוק ליקויים מראש?

ליקויים בבנייה עלולים להוביל לבעיות חמורות שהתיקון שלהן והטיפול בהן לאחר הזנחה יהיה יקר יותר באופן משמעותי. לדוגמה, רטיבות שלא אותרה בזמן יכולה להוביל לעובש, ניפוח בקירות וכן הלאה. ככל שתזהו מוקדם יותר ליקויים כך הטיפול בהם יכול להיות פשוט יותר. בנוסף, ישנם מקרים בהם ליקויי בנייה מפריעים לשימוש בנכס ברמה היומיומית. לדוגמה, בעיות במערכת החשמל שלא מאפשרות להפעיל מספר מכשירים במקביל, או בעיות בלחץ המים שגורמות לזרם מים חלש בחדרי הרחצה ובכיורים. באמצעות בדיקת בדק בית מקצועית ומפורטת בנקודות הזמן הנכונות לעסקה שלכם, תוכלו לאתר את הליקויים האלו בזמן. במקרה הצורך תוכלו לדרוש את התיקון או לפחות להבין את הערך האמיתי של הנכס שכולל את הליקויים האלו.

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו :)
מאמרים נוספים