האם כדאי לשכור עורך דין למקרה של ליקויי בנייה?

זמן קריאה: 3 דקות

הנושא של ליקויי בנייה הוא נושא נפוץ שמעסיק פעמים רבות מי שרוכש דירה חדשה מקבלן. מדובר בנושא משפטי וטכני די מורכב, לכן, רבים מעדיפים לברר על האפשרות של לשכור עורך דין למקרה של ליקויי בנייה. לא כל מקרה דורש עורך דין ליקויי בניה. הסיכויים שהנושא יתקדם לאפשרות של תביעת ליקויי בניה תלויים בנסיבות שונות סביב המקרה הספציפי. במאמר זה נבחן סוגים שונים של ליקויי בנייה, ננסה להבין מי אחראי על התיקון, מתי כדאי לשכור עורך דין למקרה של ליקויי בנייה, מתי מגישים תביעת ליקויי בניה ועוד מידע שימושי וחשוב.  

עורך דין ליקויי בנייה

מהם ליקויי בנייה?

כאשר מדובר על ליקויי בנייה הכוונה לפגמים או תקלות כלשהן שקרו ככל הנראה כחלק מתהליך הבנייה ומתגלות בשלבים שונים לאחר קבלת הנכס. ליקויי בנייה יכולים להופיע בתשיות, במערכת החשמל, במערכת האינסטלציה, במבנה וגם בחלקים אסתטים כמו ריצוף או צבע במטבח. ישנם ליקויים חמורים ופחות חמורים, חלק משבשים ומפחיתים מאיכות החיים של מי שמשתמש בנכס, וחלק ממש יכולים להיות מסוכנים. בכל מקרה של ליקוי, גם אם מדובר בליקוי קטן כמו סדר בריצוף או ליקוי רציני כמו נזילות מים משמעותיות חשוב להתנהל באופן יעיל וחכם מול הקבלן כדי לממש את הזכויות שלכם. פעמים רבות כאשר מופיעים ליקויים חמורים והרוכש לא יודע כיצד להתנהל הוא יכול לשקול להגיש תביעת ליקויי בניה.

איזה ליקויי בנייה יכולים להופיע?

ליקויי בנייה יכולים להיות שונים במיקום, בחומרה ובהשפעה שלהם על הנכס, הנה כמה דוגמאות מוכרות:

  1. ליקויים בתחום האיטום – ליקויים אלו נגרמים מכך שהאיטום במבנה אינו מספיק טוב מה שמוביל לנזילות ורטיבות. זה יכול להיגמר גם בעובש, נזק לקיר או לתשתית.
  2. ליקויים במערכת החשמל – במערכת החשמל יכולות לצוץ בעיות שונות החלק משקעים שאינם תקינים, נפילות בחשמל וגם סכנות בטיחות.
  3. ליקויים במערכת האינסטלציה – ליקויים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי בנזילות מים, סתימות בביוב, הצפות ועוד.
  4. ליקויים בריצוף – בריצוף יש תופעות שונות שיכולות להופיע כמו סדקים, שקיעת רצפות, הפרשי גבהים בין אריחים ועוד.
  5. ליקויים בבידוד אקוסטי ותרמי – ליקויים בבידוד יכולים להוביל לחוסר איזון בטמפרטורות, רעש בין החדרים או בדירות סמוכות ועוד.
  6. חוסר התאמה בין התוכניות לביצוע – ישנם מקרים בהם הקבלן לא מבצע את התוכנית המקורית מה שיכול להוביל לשינויים בחלוקת הנכס, בסטנדרט הבנייה, מיקום של חלונות וכן הלאה.

מי אחראי לתקן ליקויי בנייה?

כל הנושא של אחריות לתיקון ליקויי בנייה מוגדר בישראל בחוק המכר לדירות. החוק מגדיר שתי תקופות משמעותיות במהלכן יש לקבלן אחריות על התיקונים.

  1. תקופת הבדק: תקופה זו נמשכת בין שנה לשבע שנים, תלוי בליקוי שמופיע. במהלך התקופה הקבלן אחראי לכל ליקוי שמתגלה, אלא אם יצליח להוכיח שהליקוי עקב שימוש לא תקין בנכס.
  2. תקופת אחריות: כאשר תקופת הבדק מסתיימת מתחילה תקופת האחריות שנמשכת לשלוש שנים. בתקופה זו חובת ההוכחה עוברת לבעלי הנכס שצריכים להוכיח שהנזק או הליקוי נגמרו עקב עבודה לא מקצועית של הקבלן, ולא שימוש שלהם.

קראו עוד: מה ההבדל בין תקופת בדק לבין תקופת אחריות?

איך יודעים אם צריך לשכור עורך דין ליקויי בניה?

ישנם מקרים בהם הטיפול בליקויי בניה עובד פשוט באמצעות פנייה לקבלן באופן ישיר. אבל, ישנם מקרים יותר מורכבים, או מקרים בהם הקבלן מסרב לקחת אחריות, או מקרים בהם מדובר על נזק רחב יותר ואז שווה לשקול לקחת עורך דין.

הנה כמה דוגמאות:

  1. הקבלן לא מגיב לפניות – אם אתם פונים לקבלן מספר פעמים ללא מענה, או ללא מענה הולם, יתכן ושווה לשקול להעסיק עורך דין מקצועי לתחום של ליקויי בניה.
  2. הקבלן מסרב לקחת אחריות – במקרים בהם הקבלן מנסה להוכיח שהאחריות לא שלו כי מדובר בשימוש לא נכון בנכס, יתכן ושווה להעסיק עורך דין.
  3. ליקויים יקרים לתיקון – ישנם מקרים בהם העלות לתיקון היא מאד גבוהה והקבלן מתחמק.
  4. כאשר נדרשת תביעה – במידה ואין מענה מהקבלן ואתם רוצים להתקדם לתביעה, תהיו חייבים להעסיק עורך דין מהתחום.

מתי מבצעים תביעת ליקויי בניה?

תביעת ליקויי בניה יכולה להתבצע במקרים בהם הקבלן לא לקוחי אחריות על ליקוי, או כאשר אינו מתקן כראוי את הליקוי. ישנם גם מקרים בהם הנזק מתמשך. תביעה כזו יכולה לכלול בקשה לפיצוי באמצעות כסף, החזרת הוצאות או דרישה לתיקון מקצועי.

לפני ששוקלים להגיש תביעה, חשוב לוודא שיש לכם את כל המסמכים וההוכחות הרלוונטיות כמו חוזה רגישה, דוחות בדק בית, התכתבויות ועוד.

איך מוצאים עורך דין ליקויי בניה?

אם אתם נזקיים לעורך דין בתחום של ליקויי בניה תוכלו למצוא עורך דין טוב באמצעות הטיפים הבאים:

  1. עורך דין שמגיע עם המלצות וביקורות חיוביות – תתחילו לשאול מכרים או חברים אם נאלצו להתמודד עם סיטואציה דומה. אם לא תוכלו לחפש המלצות בקבוצות שונות ברשתות החברתיות או ביקורות ברחבי הרשת.
  2. ניסיון רלוונטי – חשוב שתמצאו עורך דין שמתמחה ספציפית בתחום של ליקויי בניה ובעל אחוזי הצלחה גבוהים בתביעות דומות.
  3. קבעו פגישת ייעוץ – תמיד אפשר להתחיל מפגישת גישוש ראשונים כדי להבין את ההתנהלות.
  4. עלויות – עלויות של שכירת עורך דין עלולות להיות גבוהות מאד, תוכלו לבקש מספר הצעות מחיר או לשלם באמצעות אחוז מהפיצויים שתקבלו במידה ותזכו.

לסיכום, כאשר מדובר על שכירת עורך דין למקרים של ליקויי בניה מדובר בצעד חשוב ומשמעותי, בעיקר כאשר הקבל לא לוקח אחריות או שמדובר על נזק משמעותי. עורך דין טוב יוכל לעזור לכם למצות את הזכויות שלכם על הצד הטוב ביותר.

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו :)
מאמרים נוספים