בדיקת עובש בדירה – לבריאות שלכם ושל הבית שלכם

זמן קריאה: 4 דקות

הוא ירוק ושחור, הוא מופיע על תקרה, קירות ואפילו יכול לגדול על בגדים וצעצועים, יש לו ריח בלתי נסבל, הוא לא שש להתפנות בקלות והוא בכלל לא המקור לבעיה – כן, כן, אנחנו כמובן מתכוונים לעובש הידוע לשמצה. איך בודקים הימצאות של עובש ומה אפשר לעשות? הכל במאמר הבא.

עובש הוא סוג של פטריה הגדלה בתנאי לחות, רטיבות וחום. למרבה ההפתעה, למרות ש"לחות רטיבות וחום" נשמע כמו תיאור של הקיץ הישראלי, דווקא בחורף אנחנו עדים ללא מעט מקרים של התפתחות עובש בגלל לחות המגיעה מהמקלחות החמות וחודרת לחדרים, מתעבה על הקירות שעדיין קרירים ליצירת רטיבות שאחר כך מתפתחת לעובש. פעמים רבות אנחנו בכלל לא מבינים שמדובר בעובש, הכתמים נראים כמו לכלוך או פגיעה בקיר עצמו כשלמעשה מדובר בעובש.

מה עושים בעניין? בדיקת עובש בקיר!

מה זה בדיקת עובש? כיצד נראה הליך של בדיקת עובש בקיר? אילו נזקים עלולים להיגרם כתוצאה מאי טיפול בעובש? לאיזה צורך נעשית בדיקת עובש? מהי עלות בדיקת עובש? מה אפשר לעשות נגד עובש? שאלנו את המומחים של גאיה הנדסה את כל השאלות וגילינו איך אפשר למנוע עובש לפני רכישת דירה ועוד מספר דברים שחשוב מאוד לדעת ולהכיר אם יש לכם עובש בדירה.

מה זה בדיקת עובש?

בדיקת עובש היא בדיקה המבוצעת על ידי מהנדס מוסמך באמצעות שימוש במכשיר ייעודי לאיתור עובש שקיים בנכס. בדיקת עובש יכולה להתבצע לפני רכישה של דירה במסגרת בדק בית לצורך איתור ליקויי בניה או לחילופין כאשר בעל הנכס כבר מתגורר בנכס נוכח הופעת עובש או מה שחשוד בעיניו כעובש.

במסגרת בדיקת עובש, המומחה מאתר עובש קיים, גלוי/ חבוי. ואולם איתור העובש הינו רק השלב הראשון בבדיקה שכן עובש הוא לא הבעיה אלא תופעת לוואי של הבעיה. לכן בכל פעם שמתגלה עובש, השלב השני בבדיקה הוא חיפוש ואבחון מקור הבעיה.

ישנם מספר גורמים אפשריים שעלולים לגרום לעובש: גורם מפורסם הוא נזילת מים בקיר או בתקרה. לעיתים הנזילה אינה גלויה, אך העובש (כתם שחור/ ירוק) על הקיר הוא הסממן לנזילה אשר יצריך תיקון כמקור לבעיה.

סיבה נוספת היא רטיבות בקיר כתוצאה מבעית איטום. בשביל לפתור את הופעת העובש יש צורך בטיפול בבעיית האיטום. גורמים אפשריים נוספים הם עיבוי (שנוצר כתוצאה מהבדלי טמפרטורות בין הפנים לחוץ) וכן לחות על הקירות שנוצרת כתוצאה ממים חמים למשל בחדרי אמבטיה.

יתר על כן, בבדיקת עובש על המומחה לאתר לא רק עובש קיים, אלא בנוסף גם ליקוי בנייה אשר עלולים לגרום לעובש בעתיד וזאת לצורך הסדרת הליקויים ומניעת העובש מראש שעלול להיווצר כתוצאה מהעדר טיפול בבעיה.

לאחר איתור העובש והמקור לעובש, ימליץ המומחה בנוסף כיצד על בעל הנכס לנקוט בשביל לטפל בשניהם.

כיצד נראה הליך של בדיקת עובש בבית?

כאמור הליך בדיקת עובש בדירה מבוצע כחלק מסך הבדיקות המבוצעות במסגרת בדיקת הבית. המומחה ישתמש בציוד ייעודי לצורך איתור העובש וזאת על ידי סריקת כלל החדרים בבית בדגש על חדרים אשר מלכתחילה השימוש בהם עלול לייצר גורמים לעובש למשל: חדרי אמבטיה, בדיקה של המטבח, בדיקה של חדר השירותים, בדיקת הקירות החיצוניים של הבית, בדיקת הגג (ככל ומדובר בדירת גג או בבית פרטי), בדיקת מערכות מיזוג אוויר וכן כל חלל שעשוי להתפתח בו נזילה, רטיבות, לחות וכדומה.

אילו נזקים עלולים להיגרם כתוצאה מאי טיפול בעובש?

אי טיפול בעובש ובגורמים לעובש עלולים להוביל לבעיות בריאותיות שונות:

בעיות רפואיות – עובש פוגע באיכות האוויר שאנחנו נושמים. לכן, חשיפה ממושכת לעובש עלולה לגרום למחלות כרוניות כמו למשל אלרגיות, שיעול, כאבי גרון ובעיות נשימה. חשיפה לעובש מסוכנת במיוחד כאשר קיימת מערכת חיסונית מוחלשת.

בעיות מול חברות הביטוח – ככלל חברות ביטוח מטילות על בעלי הנכס לטפל באופן מיידי בבעיות עובש לאור הנזק הרב הצפוי בהעדרו ולכן הזנחה של עובש עלולה לעורר קשיים מול חברת הביטוח ואף טענות מצדה לחוסר נשיאה באחריות והעדר נשיאה בהוצאות הטיפול.

קשיים במכירת הנכס ופגיעה בערך שלו – כאשר המוכר של הנכס לא טיפל בבעיית עובש הוא חשוף לירידה בערך הנכס ואף קשיים במכירתו שכן סביר שהעובש יתגלה בבדיקת הבית שיזמין הרוכש הפוטנציאלי, מעבר לחובת הדיווח אודות העובש וכל פגם אחר הקיים בנכס, המוטלת על בעליו של הנכס ממילא בהתאם להסכם ביניהם.

פגיעה פיזית בנכס – עובש לא מטופל לאור זמן עלול להוביל לפירוק חומרי הבניין ואף לפגוע ביציבות המבנה, מה שכמובן עלול לייקר את עלות הטיפול במבנה לעומת עלות הטיפול בבעיה המקורית מלכתחילה.

בדיקת עובש בדירה

לאיזה צורך נעשה בדיקת עובש בבית?

ישנן 2 מטרות לפיהן לרוב בעלים של נכס יבצעו בדיקת עובש בדירה. האחת, במידה ואכן עובש מתגלה בביתו. במצב כזה על בעל הנכס לטפל בבעיית העובש בהקדם האפשרי לצורך הבטחת הסרת העובש והקטנת הסיכויים לפגיעה בריאותית במתגוררים בנכס ופיזית בנכס עצמו, כמתואר לעיל.

השנייה, לפני רכישת הנכס על ידו. כאמור, חשוב לוודא שלא קיים עובש בדירה וכן כל ליקוי אחר שעלול להוביל לעובש וזאת על מנת לדרוש מהבעלים לטפל במקור הבעיה עוד בטרם המכירה ומסירת החזקה או לחילופין להפחית משווי הנכס הנמכר. במקרים חמורים בהם בעיית העובש הגיעה לממדים אסטרונומיים ייתכן ועל הרוכש לשקול בשנית את רכישת הנכס.

עלות בדיקת עובש

עלות בדיקת עובש משתנה, כאשר יש לאפיין האם מדובר אך ורק בבדיקת עובש, בבדיקת עובש עם טיפול או בבדיקת עובש כחלק משלל הבדיקות שנערכות במסגרת בדיקת בית.

עלות בדיקת עובש נעה בין 250-350 ש"ח.

עלות בדיקת עובש וטיפול בעובש על ידי איש מקצוע תלויה במקור הבעיה, בחומרת הבעיה וכו' והמחיר נע בטווח של  500-2,000 ש"ח.

עלות הבדיקה הכוללת בתוכב בדיקת עובש תלויה בסוג העסקה (יד ראשונה/ יד שנייה), מספר החדרים ושטח הדירה, אם מדובר בעסקה יד 2 אז גם בגיל המבנה.

מה אפשר לעשות נגד עובש?

לאחר איתור העובש והמקור שלו הגיע שלב הטיפול. כאמור הטיפול מתחלק לטיפול במקור הבעיה בין אם מדובר באיטום הקירות, תיקון הנזילה, ייבוש הלחות ועוד. השלב הבא הוא שלב הניקוי והסרת העובש. לעיתים הטיפול בעובש יכול להיעשות בבית על ידי בעליו תוך נקיטה באמצעי זהירות והגנה עצמיים. אך, לעיתים יידרש טיפול מקצועי בעובש על ידי בעלי מקצוע שזו מלאכתם. כך או כך, בסיום ביצוע בדק הבית על ידי המהנדס ואיתור העובש, המומחה יוכל להמליץ באיזה שיטה כדאי לנקוט, כאמור.

לסיכום

כשאנחנו מגלים עובש בדירה שאנחנו מעוניינים לרכוש, אנחנו לרוב לא לוקחים את זה ברוח טובה, בלשון המעטה. עם זאת, עובש שמתגלה בזמן הוא אינדיקציה טובה לליקויי בנייה בצורה של רטיבות, בעיות איטום וכו'. ולכן הדרך היחידה למנוע עסקה שתתברר כלא כדאית היא להזמין בדק בית מראש, כולל בדיקת עובש, אצל חברת בדק בית גאיה הנדסה מקצועית, שתדע לאתר את העובש, את הליקוי ו/או ליקויי בנייה שבעתיד עלולים לגרום לעובש בהעדר הסדרתם ותאפשר קבלת החלטה מושכלת מראש ולא בדיעבד.

פנו אל חברת גאיה הנדסה לצורך הזמנת בדיקה מקיפה הכולל למעלה מ-1,000 בדיקות המבוצעות על ידי מהנדס מוסמך והמכשור המתקדם ביותר, וכן לצורך איתור עובש והמקור שלו, תוך קבלת שירות סבלני ואישי.

אולי יעניין אותכם גם:

אהבתם את המאמר? נשמח אם תשתפו :)
מאמרים נוספים
לקבלת הצעת מחיר השאירו פרטים או התקשרו